Magazin
132 ogledov

Navodila za pravilno kurjenje drv

drva Shutterstock
V zimskih mesecih pogosto prihaja do povečane koncentracije zdravju škodljivih prašnih delcev PM10, k čemer poleg prometa in slabih vremenskih razmer prispevajo tudi kurišča. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je zato v sodelovanju z drugimi pristojnimi institucijami pripravilo nasvete za pravilno kurjenje.

Tanja Bolte z Agencije RS za okolje (Arso) je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila, da mejna dnevna koncentracija zdravju škodljivih delcev PM10 ne sme biti presežena več kot 35-krat v koledarskem letu. "Do preseganj oz. povišanih koncentracij prihaja izključno v zimskih mesecih, nekje od novembra do konca aprila," je pojasnila.

Podatki za leto 2012, zbrani do konca novembra, kažejo, da je bila mejna dnevna koncentracija delcev PM10 več kot 35-krat presežena v Zagorju, Trbovljah, Žerjavu in Celju. "Vse kaže, da bo ta magična meja presežena tudi v Murski Soboti in Novem mestu," je še pojasnila predstavnica Arsa in dodala, da k povečani koncentraciji poleg prometa, industrije in slabih vremenskih razmer prispevajo tudi individualna kurišča.

Peter Otorepec z Inštituta za varovanje zdravja RS je pojasnil, da so delci PM10 in še manjši delci zelo škodljivi, saj skrajšujejo življenjsko dobo prebivalstva. V Ljubljani je onesnaženje s temi delci v primerjavi z drugimi evropskimi prestolnicami zelo veliko, idealne pa so razmere v švedskem Stockholmu, je še dodal.

Navodila za pravilno kurjenje

Ministrstvo za okolje je v sodelovanju z drugimi pristojnimi institucijami zato pripravilo posebno spletno podstran z navodili za pravilno kurjenje in pravilno uporabo drv. Pomembno je, kakšno kurilno napravo namestimo, kako jo namestimo, kako v njej kurimo, kaj v njej kurimo in kako jo vzdržujemo. "Gre za problem nepravilnega izgorevanja, kjer gredo v zrak ostanki ogljika in ogljikovodikov," je pojasnil Jože Jurša z ministrstva za okolje.

Sekajte pozno jeseni in pozimi

Krajnčeva svetuje, naj se seka v poznem jesenskem in zimskem času, izdelajo naj se metrska polena, ki se sušijo nekje do septembra. Sušiti se morajo na sončni legi in pokriti. Če je tem pogojem zadoščeno, bi morala vsebnost vode do septembra znašati 20 do 25 odstotkov. "To je vsebnost vode, ki je primerna za vse sodobne kurilne naprave za ogrevanje," je dejala.

S seznama Eko sklada

Pri polenih se tradicionalno uporabljajo listavci, pri lesnih sekancih pa gre večinoma za mešanico iglavcev in listavcev. Uporabnikom poleg tega svetujejo, naj kupujejo kurilne naprave s seznama Eko sklada, ki imajo visoke izkoristke. Nataša Černila-Zajc iz Eko sklada je povedala, da ta seznam sproti posodabljajo.

Komentarjev 2
  • puys 08:18 20.december 2012.

    400 eur je dovolj za drva za eno sezono. če je hiša dobro izolirana. Za čike pa ni problem porabiti 400 eur na leto ne?

  • Klemen Černigoj 22:45 19.december 2012.

    Hudi nasveti res. Sploh tistim s 400 evri plače.