Magazin
182 ogledov

Nekaj ladjic naredi pomlad

izlet ladjice Nada Žganik
Izlet tedna. Jutri bodo gregorčki pozdravljali pomlad po več slovenskih krajih.

Tradicija. "Pozdrav pomladi je prireditev, s katero se v Ljubljani spominjamo starega običaja, ko so obrtniki po vodi spuščali lesene cokle z gorečimi svečkami in se tako veselili, da s prihodom pomladi pri delu ne bodo več potrebovali luči," izvor običaja, ki ga na gregorjevo še danes praznujejo tudi po več drugih slovenskih krajih, pojasnjujejo pri Zavodu za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra.

Gregorčki po Ljubljanici

"Po starem julijanskem koledarju se pomlad začenja na dan svetega Gregorja. Na predvečer svetega Gregorja predvsem otroci po Gradaščici v Trnovem spuščajo različno oblikovane ladjice iz papirja ali lesa, v katere dajo svečke," dodajajo pri zavodu. Te plavajoče lučke se imenujejo barčice svetega Gregorja ali gregorčki, za še bolj pravljično vzdušje pa že tradicionalno poskrbijo številne bakle in vrtni ognji na bregovih Gradaščice, ki tudi jutri ne bodo manjkali. Zato vse, predvsem starše z otroki, med 17.30 in 20. uro vabijo ob Gradaščico na Eipprovi ulici v Ljubljani. Lahko pa tudi vi doma izdelate svojo ladjico iz biološko razgradljivih materialov in se dejavno pridružite Pozdravu pomladi. Za zabavo bodo poskrbeli še Družinsko gledališče Kolenc in klarinetisti Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Izdelajte gregorčka

V domu upokojencev na Vrhniki se boste lahko jutri ob 15. uri udeležili delavnice izdelovanja gregorčkov, ki jih boste lahko ob 17.30 spustili v potok Bela, uro pozneje pa bodo razglasili najlepše. Spuščanje barčic – maket v obliki hiše, mlina, kovačnice, cerkvice ali česa drugega – pripravljajo ob isti uri tudi na bajerju ob vstopu v staro trško Kropo. V Železnikih pa so prireditev, ki se pred Plnado začenja ob 18. uri, poimenovali Luč v vodo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.