Magazin
181 ogledov

Nove energijske nalepke

nalepke Žurnal24 main
Od konca prejšnjega leta so se začele uporabljati nove energijske nalepke, s katerimi je obvezno označevanje hladilnikov, zamrzovalnikov, pralnih in pomivalnih strojev ter televizijskih sprejemnikov.

Na preostalih gospodinjskih aparatih za zdaj ostajajo stare.

Preprosta primerjava

Energijska nalepka je ena od oblik označevanja energetske učinkovitosti gospodinjskih aparatov. Potrošnikom omogoča hitro in preprosto primerjavo energetske učinkovitosti, zmogljivosti in okoljskih dosežkov aparatov na trgu ter jih usmerja k nakupu takšnega, ki je okolju prijazen, varčen in učinkovit. Kot pravi Matjaž Česen iz Centra za energetsko učinkovitost Instituta Jožef Stefan, je tovrstno označevanje tudi spodbuda industriji za razvoj in investicije v energetsko učinkovitejše aparate.

Označevanje je obvezno

Označevanje gospodinjskih aparatov na trgu držav članic Evropske unije z energijskimi nalepkami je sicer v veljavi že od leta 1995, pri nas pa je obvezno od leta 2002. Leta 2010 je bila spremenjena evropska direktiva, ki je uvedla določene spremembe označevanja. Uporaba novega načina označevanja je konec prejšnjega leta tako postala obvezna za določene gospodinjske aparate v prodaji v trgovinah, na spletnih straneh in vseh prospektih. Seznam gospodinjskih aparatov in izdelkov, označenih z energijsko nalepko, se z leti dopolnjuje.

Še se bodo spreminjale

Nove energijske nalepke v osnovi ohranjajo svojo vlogo informiranja potrošnikov, se pa po obliki in vsebini nekoliko razlikujejo od starih. Kot razlaga Česen, je glavna sprememba nadgradnja lestvice, ki je po novem odprta navzgor; poleg tega so besedilo zamenjali simboli, spremenili pa so se tudi obseg podatkov in nekateri kazalniki. Poleg tega imajo različne skupine aparatov različne nalepke; prej so imeli vsi aparati enotno nalepko.

Nalepke pa se bodo spreminjale tudi v prihodnje. “Evropska komisija bo nekaj let po začetku veljavnosti revidirala vse uredbe glede na tehnološki napredek,” pravi Česen in napoveduje, da bodo “v prihodnosti uvedene tudi nalepke za izdelke, ki doslej niso bili označeni – denimo kotli za ogrevanje in sesalniki”.

Na katerih aparatih so energijske nalepke že obvezne?

Uporaba nalepke je obvezna za označevanje naslednjih skupin gospodinjskih aparatov in naprav:
• hladilniki, zamrzovalniki in njihove kombinacije,
• pralni in sušilni stroji ter njihove kombinacije,
• pomivalni stroji,
• pečice,
• grelniki in hranilniki tople vode (bojlerji),
• svetlobni viri (žarnice in sijalke za gospodinjstva),
• klimatske naprave,
• televizorji.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.