Magazin
23 ogledov

Oče na drugo mesto

Nosecnost. Shutterstock
Priprave na otroka. Pogovor o pričakovanjih, pripravljenost na delitev pozornosti in razumevanje ljubezni.

Moški, ki pričakuje svojega prvega otroka, si niti približno ne more predstavljati, kaj pomeni očetovanje. Kljub temu pa je nekaj stvari, ki jih lahko kot bodoči oče naredi, da se duševno pripravi na očetovanje, pravi znani danski družinski terapevt Jesper Juul v novi knjigi Mož in oče, knjiga zate (Familylab.si, 27,90 evra).

1. Razkrijte pričakovanja
S partnerico se pogovorite o tem, kako si sebe predstavljate v vlogi očeta in njo v vlogi matere. Drug drugemu razkrijta svoja pričakovanja, saj bosta le tako lahko drug z drugim naravna.

2. Pozornost na tri dele
Ko nosečnost napreduje, se partnerica vse bolj umika vase, kar pa ne pomeni, da jo izgubljate, ampak da začenja svojo pozornost deliti na tri. Na osebnem seznamu partnerice boste prestavljeni na drugo mesto, kjer boste ostali veliko let, razlaga Juul.

3. Drugačna ljubezen
Partnerica vam bo zagotavljala, da je njena ljubezen do otroka drugačna kot do vas. Pozorno ji prisluhnite, saj je to popolnoma res.

Mama ali partnerica. Ob rojstvu otroka kupi partnerici nov prenosni telefon, na katerega nalepi svoje ime, na starega pa nalepko "mama". Partnerica bo tako vedela, kdaj želiš z njo govoriti kot s prijateljico in ljubico, ne pa kot z mamo, svetuje Juul.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.