Magazin > Odnosi in prosti čas
114 ogledov

Kakšna je popolna mama?

Zivljenje 27.01.14, mama, dojencek, foto: shutterstock Shutterstock
Popolna mama je lepa, pametna, urejena, fit, ljubeča in umirjena ženska, ki je nič ne vrže iz tira, ima lepo opremljeno in pospravljeno stanovanje ter zadovoljnega, nasmejanega, lepo oblečenega dojenčka, ki ne joka, pridno spi in se lepo doji. Kaj res?

Precenjena popolnost 

“Slika popolne mame je iz oči v oči drugačna, nanjo nalepimo vsa svoja pričakovanja in ideale v zvezi z vlogo matere. Pomembno vlogo igrajo tudi mediji, ki zaradi večje branosti oziroma gledanosti izbirajo brezhibne fotografije in zgodbe, ki so v eno ali drugo smer prenapihnjene,” pravi psihologinja Urška Podvršič. Strokovnjakinja ugotavlja, da nas teženje k popolno odigrani materinski vlogi iz leta v leto bolj obremenjuje.

Dovolj dobra mama

Za to, da bi otroku dali tisto, kar potrebuje, ni treba biti popolna mama, dovolj je le, da ste dovolj dobra mama! To je mama, ki v danih okoliščinah naredi, kakor najbolje zna in zmore. Je resnična mama, ki je v stiku z vsemi svojimi čustvi, tudi negativnimi. Sebe sprejema kot nepopolno, a dovolj dobro, zato lahko tudi otroke sprejema kot nepopolne, a dovolj dobre. Njena naloga ni, da otrokom ustvarja popoln svet, saj v resnici ne živimo v takem svetu. Je mama, ki včasih tudi vzkipi, je žalostna, zaskrbljena in ima občutke krivde. Zaveda se, da je samo človek in da so tudi spodrsljaji njenih otrok človeški, a se iz njih naučijo premagovati ovire in vstati, ko padejo,” razlaga sogovornica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.