Magazin > Odnosi in prosti čas
1961 ogledov

Najlepše ideje za noč čarovnic naših vplivnic

dekoracija za noč čarovnic Žurnal24 main
Praznik, ki postaja vse bolj priljubljen tudi pri nas, je predvsem čudovita animacija za otroke …

Noč čarovnic ali halloween je star keltski običaj, ki ima svoje začetke že v antičnem, predkrščanskem obdobju. Povezan je s keltskim festivalom mrtvih. 31. oktober je predstavljal začetek keltskega novega leta, pa tudi začetek mraza, pomanjkanja in teme. Ljudje tistega časa so verjeli, da se na ta večer duhovi umrlih poslavljajo od našega sveta. Prižigali so kresove, puščali hrano pred vrati za duše umrlih in na okna postavljali prižgane sveče. K nam se je praznovanje preselilo iz ZDA in drugih angleško govorečih držav in nekoliko spominja na naš pust, ko se preoblačimo v različne kostume in hodimo od vrat do vrat za sladkarije. Ime je okrajšava za All Hallow's Eve, kar pomeni večer vseh svetih.

Izvor izrezanih buč, ki spremljajo noč čarovnic, pa tiči v stari irski zgodbi Stingly Jack oziroma zgodbi o skopuškem Jacku. Ta je bil tako skopuški, da je trgoval in prelisičil še samega hudiča, zato ga Bog ob smrti ni želel sprejeti v nebesa. Hudič pa je bil tako jezen nanj, da ga ni sprejel niti v pekel in ga je poslal v temo s kosom žarečega premoga. Jack je dal premog v izrezljano repo in od tedaj hodi z njo naokoli. Na Irskem so zaradi legende začeli izdelovati laterne iz repe, krompirja ali pese in jih ob prazniku postavili v okolico hiše. Buče so se tradiciji pridružile v 16. stoletju v ZDA, ki so se zaradi velikosti hitreje prijele kot manjše laterne iz repe in krompirja.

Izrezovanje buč, okrasitev doma in strašni kostumi postajajo zadnja leta stalnica tudi pri nas. Številni ponudniki organizirajo tudi tematske zabave ali vodene animacije. Nekaj idej, kako si noč čarovnic lahko popestrite doma, pa smo našli na Instagramu naših spletnih vplivnic.

Tjaša Kokalj je posnela video za strašno hudo masko ob noči čarovnic:

Na profilu Carice sveta Urške Oman smo našli DIY za te čudovite duhce, ki jih lahko ustvarite z otroki:

Kako prostor polepšati z ljubkimi bučkami in bučami, pa je pokazala Mateja, ki na Instagramu ustvarja pod imenom Ljubki dom:

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.