Magazin > Odnosi in prosti čas
2252 ogledov

To je najbolj vplivna Slovenka leta 2017

Slovenka leta Primož Predalič
Že 19. leto zapored so izbrali Slovenko leta.

V Grand hotelu Union so med desetimi ženskami, ki so pripomogle, da je bilo leto 2017 res posebno, so bralci in bralke revije Jana izbrali svojo zmagovalko – Petro Greiner, ustanoviteljico Zavoda 13: "Res sem presenečena, da sem bila izbrana, ker so vse ženske izjemne. Zahvala gre mojemu možu in hodečima hčerama. Hvala otroški norosti. Tako je vsem lažje. Zaradi otroške norosti sem veliko bolj vesela. Hvala tudi mojima staršema, ker sta mi dala »gen« moči in neustrašnosti. Hvala vsem staršem našega zavoda. Smo zelo posebni, drugačni. Imamo tudi veliko črnega humorja, da zdržimo. Ja, naša življenja niso običajna. imamo skrbi. Imamo drugačne napore. Ampak neustavljivo voljo in ljubezen."

Petra je mati drugorojene Sofie s prirojeno genetsko napako – trisomija. Z ustanovitvijo Zavoda 13 je Petra spodbudila k ozaveščanju o drugačnosti, sprejemanju otrok s posebnimi potrebami in zagotavljanju potrebne pomoči in podpore tem družinam. Pripravila je več odmevnih razstav in dogodkov, s katerimi odstira tančice strahu in stigme z različnih pojavnih oblik drugačnosti. Za energično Mariborčanko se zdi, da v življenju ni ovir, temveč so le izzivi, ki se jih loteva z neverjetno notranjo močjo. Petra Greiner je prepričana, da so prav ženske ključne pri skrbi in vzgoji otrok s posebnimi potrebami, ki jim pravi posebni otroci. Če otroka namreč sprejmejo same, ga sprejme vsa družina in v končni fazi tudi družba.

Slovenka leta | Avtor: Primož Predalič Primož Predalič

Naziv Slovenka leta smo letos podelili že devetindvajsetič. Kaj nagrada pomeni reviji Jana, nam je povedala njena urednica Lidija Petek Malus: "Kako ženske vplivajo na našo družbo in kaj lahko prispevajo, je vprašanje, ki si ga zastavljamo ob vsakoletnem izboru za Slovenko leta. Izbrali smo deset žensk, ki izstopajo s svojim delom in so preprosto najboljše v tem, kar počno. Vsaka od njih predstavlja delček našega življenja, zato želimo, da se njihov glas sliši! Vse izbrane dame so ambasadorke pozitivnih vrednot in opogumljajo naše bralke in bralce."

V letošnji akciji Slovenka leta je sodelovalo še devet krasnih žensk, ki so prav tako navdušile s svojim delom in vrednotami: Danica Avsec, dr. med. in direktorica Zavoda Slovenija Transplant, Ksenija Benedetti, dolgoletna šefinja Protokola Republike Slovenije, Mirela Čorić je večkrat odlikovana policistka in neverjetna ženska, ki je leta 2012 na kolesu sama sklatila in aretirala roparja zlatarne na Wolfovi v Ljubljani, ki sta bila na begu, Darja Črnko je mati in vodja ekipe smučarke ter hčere Ilke Štuhec, Vita Mavrič je glasbenica, šansonjerka in interpretka, Saša Pavček, prvakinja SNG Drama Ljubljana, pesnica, esejistka in dramatičarka ter redna profesorica na AGRFT, Hanna A. W. Slak, režiserka in scenaristka je svetovljanka, rojena v Varšavi, živeča v Berlinu in razpeta med različnimi projekti in festivali doma in po svetu, dr. Leonida Zalokar, odločna in zavzeta ravnateljica VZ Planina, Asis. dr. Janja Zupan, mag. farm., raziskovalka, ki je z mednarodno skupino raziskovalcev na Inštitutu za medicinska raziskovanja Univerze v Aberdeenu dve leti proučevala matične celice in odkrila novo populacijo matičnih celic, ki so sposobne same obnavljati hrustanec.

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 10:13 05.december 2017.

    In zakaj mora ta Pahor povsod svoj nos nastavljat !