Magazin > Odnosi in prosti čas
1166 ogledov

Veste, katera čebula je primerna za določeno jed?

čebula Shutterstock
Ni vsaka čebula primerna za vsako jed. Poznate razliko? Veliko ljudi je ne pozna, zato nenehno ponavljajo iste napake.

Zlata oz. rumena čebula

Je vrsta čebule, ki jo ljudje najpogosteje uporabljajo v kuhinji in ima najmočnejši okus. Primerna je za večino jedi. Če želite jed karamelizirati, uporabite to čebulo, saj je polna naravnih sladkorjev. Ima veliko prehranskih vlaknin. Ko jo režete, jo narežite na drobne kocke.

Rdeča čebula

Ta vrsta čebule ima najboljši okus, če se ne kuha, zato je idealna za jedi, kot so hamburgerji, uporabljajte jo kot prilogo k žaru … Je tudi odličen dodatek zeleni, grški ali kumarični solati. Ima manj sladkorja kot zlata čebula. Polna je antioksidantov, zato je odlična v boju proti raku. Reže se jo na koleščka, njene plasti razdelimo s prsti.

Majski srebrnjak

To vrsto izberite, če želite, da ima vaša jed boljšo strukturo. Je odlična za na pico ali za mehiške jedi, saj med vsemi čebulami najbolj 'hrusta'. Srebrnjak je tudi najbolj učinkovit naravni antibiotik. Reže se ga na trakove.

Sladka čebula

Ta vrsta je zelo podobna zlati čebuli, razlika je le ta, da je njena lupina bolj oranžna kot pri zlati čebuli (tam je bolj rumena). Ima blag okus in je odličen za surovo uživanje. Odlična je za pripravo omak, saj je polna vode. Reže se jo na trakove.

Šalotka

Majhne in podolgovane glavice čebule z zlato-rumeno lupino je primerna kot dodatek solatam in omaka za solate. Tekstura je podobna česnovi. Je sladka in blagega okusa. Je polna antioksidantov, reže pa se jo na trakove.

Mlada čebula

Najbolje jo je uživati surovo, lahko pa se jo uporabi tudi za kuhanje. Če jo kuhate, uporabljajte celo, skupaj z zelenimi listi. Je zelo priljubljena v kitajski in japonski kuhinji. Ima veliko vitamina C in K. Kot piše portal Cooktop Cove, to čebulo režite na koleščke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.