Magazin > Odnosi in prosti čas
183 ogledov

Z vajami do poroda brez bolečine

nosečnica, spanje Shutterstock
Bodoči starši se lahko na porod brez ali z zelo malo zdravil proti bolečinam pripravijo že med nosečnostjo in s posebnimi vajami obvladajo oziroma omilijo bolečino.

V veliki poplavi informacij o nosečnosti, porodu in poporodnem obdobju so bodoče mamice najverjetneje zbegane in nekatere celo prestrašene. Popadke si največkrat predstavljajo kot močno bolečino, katere se ne da zdržati drugače kot s pomočjo močnih zdravil in vrst opiatov. Vendar pa je po besedah medicinske sestre in babice Ane Španinger porod lahko tudi neboleč. "Takšno metodo priprave na porod imenujemo prenatalna psihoanalgezija. Strokovnjaki pravijo, da so otroci, rojeni po tej metodi, samozavestnejši, se hitreje motorično razvijejo, saj ob porodu ne doživljajo travm," pravi sogovornica.

Priprave na nosečnost

"Na nosečnost se je treba pripraviti že nekaj časa prej tako telesno kot duševno. Med samo nosečnostjo je pomembno, da se mati in otrok dobro spoznata, da bodoča mamica ve, kaj se dogaja z njenim telesom, da dela vaje, katere so pomembne za čas nosečnosti, poroda in v poporodnem obdobju, da se zna ogniti škodljivim stvarem. Tega se ne more naučiti z enim predavanjem. Na naravni porod se bodoča mati pripravlja vsak dan nekaj mesecev pred napovedanim datumom poroda," je še povedala Španingerjeva.

Smejoči porod

Noesiterapija ali tako imenovani smejoči porod je izkustvena metoda španskega kirurga in porodničarja Angela Escudera, ki je ugotovil, da že enkratno pozitivno miselno programiranje in aktiviranje določenih točk v mišično-vezivnem tkivu v trenutku povzroči dolgotrajno neobčutljivost na bolečino. To pomeni, da se na neboleč oziroma "smejoči porod" lahko pripravite v kateremkoli mesecu nosečnosti. Po svetu ga izvajajo že od leta 1974. Otroci, rojeni po tej metodi, se imenujejo "noesibabies"."Vse prisotne ob trenutku rojstva prežame vseobsegajoča ljubezen, ki se ne more primerjati z nobenim čustvom. Mamice pa v globoki sprostitvi brez bolečin rojevajo otroke, ki se ob porodu smejijo ne pa jočejo," sklene sogovornica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.