Magazin > Odnosi in prosti čas
4545 ogledov

Znaki, da je vaša zveza v resnih težavah

prepir, ljubezen
Kako rešiti svojo zvezo ali zakon.

Lisa Pepper, britanska odvetnica, ki se je specializirala za ločitve, je razkrila, kateri znaki razkrivajo, da je zveza v resni krizi. "Vseh zvez ni mogoče rešiti, nekaterim ločitvam pa bi se zagotovo lahko izognili, če bi te znake odkrili dovolj zgodaj,“ pravi Pepper.

1. Slabša komunikacija
Slabša komunikacija je znak, da se je eden od vaju, zavedno ali nezavedno, začel umikati. "Gre lahko za manjše stvari, kot na primer to, da drug drugemu ne pripovedujeta več podrobnosti o svojem dnevu, ali večje stvari, kot je ločeno preživljanje večerov,“ pravi odvetnica. To seveda ne pomeni, da se morata vsak dan pogovarjati o globokih ali pomembnih temah, ko pa opazite, da je med vama nastal prepad, je čas za ukrepanje.

Kaj lahko storite? Najprej si je treba priznati, da imata težave. Problem v komunikaciji je treba razčistiti. Odvetnica parom predlaga, da določijo uro, ob kateri se bodo vsak dan usedli za mizo (ali odšli na sprehod itd.) in se pogovorili. Koristno je tudi, da si enkrat na teden privoščita zmenek. Če težave ne moreta odpraviti sama, se posvetujte s terapevtom.

2. Drug drugega ne poslušata več
"Med prepiri sicer komuniciramo, težava pa je v tem, da gre za komunikacijo, ki zvezi škodi. Prepiramo se lahko okoli velikih ali malih reči, razumeti pa je treba, da med spori drug drugega ne poslušamo ali poskušamo razumeti. Se spomnite primera, ko bi prepir rešil težavo?“ pravi strokovnjakinja.

Kaj lahko storite? Brzdajte se. Ne kričite. Težavo boste lahko najlažje odpravili, če boste ostali mirni in spoštljivi. "Stavek 'tako se počutim' mnogokrat odpravi napetost, še zlasti v primerih, ko sprejmete dejstvo, da ima vaš partner drugačen pogled od vas.“

3. Neprestano nerganje
Nespoštovanje se lahko pojavi na različne načine. Lahko je subtilno, lahko pa neposredno. V zadnjo kategorijo spadajo na primer žalitve in kritiziranje. Ko imate nekoga radi, vam ni vseeno, kako se počuti, zato je takšno obnašanje znak, da v vaši zvezi pošteno škripa.

Kaj lahko storite? Bodite ljubeznivi.

4. Vaše pozitivne iluzije so izginile
Raziskava je pokazala, da je verjetnost, da bo zveza obstala, pri ljudeh, ki imajo o partnerju pozitivno iluzijo, večja. Takšni pari drug v drugem vidijo le pozitivne stvari. Partner se jim zdi v primerjavi z njimi bolj privlačen, inteligenten in duhovit.

Kaj lahko storite? Poiščite svoja rožnata očala in poskusite partnerja videti v bolj pozitivi luči. Razmišljajte tudi o vrednosti zveze in znebite se sodb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.