Magazin
243 ogledov

Opazujte ptice selivke

štorklja Shutterstock
S poznavalci spoznajte, katere ptice selivke živijo v naši bližini.

Ob evropskem dnevu opazovanja ptic Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) tudi letos vabi na tri brezplačne vodene ornitološke sprehode, posvečene opazovanju ptic selivk. Sprehodov, ki se začnejo jutri ob 9. uri, se boste lahko udeležili v ljubljanskem parku Tivoli (zbirališče je parkirišče pred kopališčem Tivoli), koprskem Naravnem rezervatu Škocjanski zatok (zbirališče je pred barako v rezervatu) in zadrževalniku Medvedce pri Pragerskem (zbirališče je pragerska železniška postaja).

Večina pri nas ne ostane

V Sloveniji so ornitologi registrirali 400 vrst ptic, od tega se 304 pri nas pojavljajo bolj ali manj redno in le dobrih 20 odstotkov je takih, ki se ne selijo. Selivke na dolge razdalje potujejo celo do Južne Afrike – večina kmečkih lastovk, ki pri nas gnezdijo ali se zgolj ustavijo na selitvi v severnejše kraje, zimo tako preživi v tropski in podsaharski Afriki, še dlje, tudi več kot 8.500 kilometrov, pa potuje bela štorklja, ki se odpravi celo do Južnoafriške republike. Zanimivo je, da se večina ptic selivk, ki jih zasledimo v Sloveniji, giblje med Evropo in Afriko, le redke se odpravijo v Azijo.

Nad nami tri ptičje poti

Jesenska selitev nad našimi tlemi in na njih, ko se ptice ustavijo za počitek, traja od konca avgusta do začetka novembra. Pticam se na prezimovališča jeseni namreč mudi manj kakor spomladi na gnezdišča, ko je pred njimi naporno gnezditveno opravilo. Slovenija pa ima tudi poseben zemljepisni položaj, saj naše nebo prečkajo kar tri od štirih ptičjih selitvenih poti. “Če se selivke ustavijo pri nas, je to tudi dober znak, saj to pomeni, da imamo bolje ohranjene habitate kot drugod,” pravi Barbara Vidmar iz DOPPS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.