Magazin
49 ogledov

Z zemljevidom varno v gore

pohod Tadej Bernik
Načrtovati pohod. Digitalni zemljevidi so zelo uporabni, a papirnati ostajajo nepogrešljivi.

Digitalni zemljevidi so tako zanesljivi kot papirnati, res pa je, da je na zaslonu viden le majhen del terena, zato je za gibanje na terenu smiselna hkratna uporaba papirnatega zemljevida: z digitalnim virom določamo položaj, ki ga lahko na podlagi koordinat oziroma vizualnega položaja na digitalnem zemljevidu prenesemo na papirnatega, nato pa se s tem orientiramo v širšem prostoru,” so pri Planinski zvezi Slovenije (PZS) pojasnili, na katere zemljevide – digitalne (ki jih lahko naložite na navigacijske naprave, mobilne telefone in računalnike ali jih proučite na spletu) ali papirnate – se lahko bolj zanesete.

Najšibkejši člen je človek

Pri digitalnih zemljevidih je zelo pomembno, da so njihovi podatki sproti osveženi, saj so razmere v naravi in s tem poti zelo spremenljive. Večji problem je običajno nepravilna uporaba ali neznanje pri uporabi,” so dodali pri PZS. “Poleg tega lahko navigacijske naprave tudi odpovedo (prazna baterija, možna nezanesljivost, okvara sprejemnika, slab sprejem v globokih dolinah, izklop sistema GPS), zato je znanje klasične orientacije z zemljevidom in kompasom še vedno nujno potrebno.

Vodnik za drznejše izzive

Če ste v dvomih, ali se boste znali v hribih in gorah pravilno orientirati in vas zato skrbi za vašo varnost, kljub temu pa si zelo želite na pot, je najboljša rešitev najem gorskega vodnika. “Gorski vodnik pomaga tudi ljudem, ki želijo nadgraditi izkušnje in nimajo zadostnega znanja, ali zgolj takim, ki bi sproščeno hodili in uživali v okolici, ne da bi se obremenjevali z načrtovanjem poti,” je povedal gorski vodnik Marko Prezelj iz Združenja gorskih vodnikov Slovenije (ZGVS). Priporočena osnovna dnevna tarifa najema vodnika je 200 evrov. Več na Zgvs.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.