Magazin
37 ogledov

Otroke naučite previdnosti

deklica plava Shutterstock
Tveganje za poškodbe je visoko.


Tudi letos strokovnjaki z ljubljanskega kliničnega centra ob začetku kopalne sezone opozarjajo na nevarnosti skokov v vodo, ki se lahko končajo tragično. Ker so tovrstnim poškodbam zaradi nepremišljenega in tveganega ravnanja izpostavljeni predvsem otroci in mladostniki, staršem polagajo na srce, naj otroke pravočasno naučijo previdnosti in jih poučijo o nevarnostih.

Resne poškodbe hrbtenice

Če se poškoduje hrbtenica, je velika verjetnost, da se poškoduje tudi hrbtenjača, saj zlomljeno ali premaknjeno vretence pritisne na občutljivo živčno tkivo,” opozarja Miloš Vesel s kliničnega oddelka za travmatologijo ljubljanske kirurške klinike. “Lahko pride do motenih funkcij pri gibanju rok ali nog, človek lahko postane tudi trajno invaliden," pojasnjuje tveganje. Po podatkih Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana pri nas vsako leto obravnavajo okrog 50 primerov resnih poškodb, ki so posledica neprevidnega skoka v vodo. Poleg nepoznavanja globine vode (vanjo skočite samo, če ste prepričani, da je dovolj globoka) je lahko nevaren sam skok – na glavo skačite le, če ste usvojili tehniko, saj je lahko udarec ob vodno gladino pod napačnim kotom usoden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.