Magazin
29 ogledov

Otrokom drugačna zdravila

Odmerek zdravila mora biti takšen, kot ga predpiše zdravnik. (Foto: Shutterstock Žurnal24 main
Najmlajši družinski člani potrebujejo drugačna zdravila kot odrasli.

Čas poletnih počitnic je za najmlajše čas odkrivanja okolice in brezskrbne igre na prostem, kar pa s seboj pogosto prinese vrsto majhnih nezgod, od prask in modric do virusnih obolenj, ki se tudi poleti med otroki zlahka širijo. Da bi tudi na potovanju znali hitro poskrbeti za takšne zdravstvene težavice, je s seboj dobro imeti potovalno lekarno, ki pa se po sestavi nekoliko razlikuje od tiste za odrasle. Povprašali smo po lekarnah in odkrili, katere stvari v njej ne smejo manjkati.

Paracetamol je osnova

Potovalna lekarna je namenjena le prvi pomoči, saj pri dolgotrajnejših ali resnejših težavah lekarno oziroma zdravnika lahko obiščete tudi v tujini. S seboj zato vzemite le najosnovnejše. Med osnovna zdravila spada brez dvoma paracetamol, ki je odlično sredstvo za zniževanje temperature, obenem pa deluje protibolečinsko. Dobite ga v obliki svečk, sirupa ali tablet. Poleg tega je seveda priporočljivo imeti s seboj termometer.

Proti driski in zaprtju

Na potovanjih je pogosta nadloga tudi driska, ki je pri otrocih zaradi možnosti hitre dehidracije lahko še posebno nevarna. Pri roki imejte rehidracijske praške. Kratkotrajno zaprtje naj ne bi bila velika težava, če pa rešitve ni in ni, je dobro imeti s seboj odvajalne svečke. Ne gre pozabiti niti na sredstva proti potovalni slabosti, ki bodo preprečila neprijetnosti.

Proti prehladu

Kljub visokim temperaturam je prehlad hitro tu, zato otroški bomboni za ublažitev draženja v grlu in kapljice za nos ne bodo odveč. Za čiščenje nosu je odlična tudi fiziološka raztopina. Ta pride prav tudi za izpiranje ran, za oskrbo katerih pa potrebujete le še obliž ali gazo.

Pripravite se na pike, vbode in alergije

Čeprav ste se opremili tudi z otroškim repelentom proti komarjem oziroma klopom ter poskušate biti karseda pazljivi, se bo najbrž zgodilo, da bo otroka pičil komar ali pa bo stopil na morskega ježka. Bodite pripravljeni tudi na to in s seboj ne pozabite vzeti pincete ter mazil ali sprejev za blaženje rdečice in srbenja po piku. Pametno je imeti s seboj tudi antihistaminik, ki ga uporabite, če ima otrok zaradi pika žuželke alergijsko reakcijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.