Magazin
480 ogledov

Posadite družinski vrtiček

rastline Shutterstock
Vzgoja preprostih rastlinic je zabavno in poučno doživetje za vse.

Skrbno spremljanje preobrazbe suhega semena v cvetočo rastlinico otroka nauči, kako deluje narava, obenem pa mu privzgoji občutek dolžnosti in reda. Domači vrtiček si lahko organizirate skoraj zastonj; potrebujete le nekaj zemlje, lončkov in dobre volje.  Z otrokom pripravite vrtnarjev dnevnik, v katerem boste spremljali rast in zapisovali podrobnosti o negi rastline. Ponujamo vam nekaj idej, kaj in kam posaditi.

1. Koščice manga

V trgovini kupite zrel sadež ter ga skupaj olupite in pojejte. Koščico nato očistite in jo v lonček zemlje zakopljite tako, da bo na plan kukala le konica. Postavite na toplo in svetlo mesto ter naročite otroku, naj jo vsak dan skrbno zalije. Koščica bo kmalu vzklila in pognala prve liste, poleti pa se bo rast zaradi visokih temperatur hitro nadaljevala.

2. Kaljenje fižola

Zanimiv poskus je tudi kaljenje fižolovih zrn. Najzanimiveje bo, če boste fižolčke posadili v prozoren lonček, saj bodo otroci lahko spremljali dogajanje pod površino. Prednost fižola je, da raste zelo hitro.

3. Na vrtu sončnica

Tisti, ki imate pred hišo vrt ali vsaj dovolj velik balkon, se lahko lotite gojenja prave velike sončnice. Postopek je zelo preprost; semena položite v zemljo in zalivajte, otrok pa bo z veseljem čakal, kdaj bo visoko ravno steblo pokazalo prvi cvetni popek in nato mogočen cvet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.