Magazin
824 ogledov

Potepanje po Madagaskarju

madagaskar
1/7
Andreja Basle
Madagaskar. Dežela kontrastov: deževni gozd, banane z dreves, živo zelene terase riža in revščina.

Rdeči otok. Življenje na Madagaskarju z okoli 20 milijoni prebivalcev se odvija v slogu "mora, mora" (v prevodu: počasi, počasi). Prav zato je dežela raj za odkrivanje drugačnih običajev in kulture ter čisto drugačne, eksotične narave. Čeprav je skoraj polovica prebivalstva sprejela krščanstvo (otok je poln cerkva in misijonarjev), se Malgaši o tem, kdaj je primeren čas za poroko, pogreb, obrezovanje in druge obrede, posvetujejo z "mpanandrom", to je nekakšnim malgaškim astrologom.

Obred kraje zebujev

V savanskem delu velike črede zebujev čuvajo kar s puškami oboroženi pastirji. Malgaši namreč denar namesto v banko še vedno nalagajo v črede govedi. Po izročilu fant tako postane moški šele, ko v kateri od ne ravno sosednjih vasi ukrade zebuja. Te živali igrajo ključno vlogo tudi pri porokah. Na Madagaskarju je še vedno dovoljeno, da ima moški več žena – a le če v to privoli prva žena, ki tudi pove, koliko zebujev ji mora za to dati.

Na žaru pečeni zrezki zebuja so sicer ena od specialitet za turiste; domačini jih jedo redkeje, raje imajo perutnino in ribe. Čeprav riževa polja zaradi ugodnega podnebja v tropskem delu rodijo celo trikrat na leto in so tržnice polne zelenjave in sadja, je povprečna malgaška družina, ki šteje po sedem otrok in več, zelo revna.

Industrije ni, zaradi politične nestabilnosti pa ima izvrstne možnosti razvoja korupcija. In celo malgaški policisti so kdaj na napačni strani zakona. Medtem ko sem potovala po Madagaskarju, je tako na primer šest policistov izvedlo atentat na sodnika, ki jim je sodil, ker so uličnim tolpam ponoči posojali orožje za njihove pohode.

Indri in 
očarljivi maki

Živali. Otok se je ločil od Afrike in bil milijone let izoliran, zato je večina živalskega in rastlinskega sveta endemična. Je edini kraj, kjer so v naravi preživeli lemurji – predniki opic. Po več urah hoda po narodnih parkih tako srečate največje živeče lemurje indrije in tudi najočarljivejše, akrobatske makije – ti so tudi malgaški simbol.

Vroče, tropsko poletje

Vreme. Od novembra do marca je na Madagaskarju poletje (deževno obdobje). Temperature se gibljejo med 26 in 29 stopinjami Celzija, na jugu, kjer je padavin zelo malo, pa sežejo tudi nad 35 stopinj. S turizmom se večinoma ukvarjajo Francozi. Noč v očarljivih bambusovih hišicah sredi deževnega gozda ali pod kokosovimi palmami na obali stane že od 20 do 30 evrov.

Otoški divji zahod

Safirji. Dežela je za potovanje razmeroma varna. Edino območje, kjer se niti domačini ne ustavijo radi, je tako imenovani malgaški divji zahod, znan po iskalcih safirjev.

Indonezijci in Afričani

Korenine. Na Madagaskarju živi 18 plemen, najštevilčnejše se imenuje Merina. Predniki plemen na severovzhodu sicer prihajajo iz Indonezije, na jugozahodu pa iz Afrike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.