Magazin
16 ogledov

Premagajte strah pred nastopanjem

Možnost, da dobite tako odobravajoče občinstvo, je skoraj nična. Žurnal24 main
Ali veste, da je eden od največjih stresorjev v življenju strah pred nastopanjem? Ker boste nanj naleteli v skoraj vsaki službi, sledite korakom, s katerimi lahko tremo omilite.

Vsak zaposleni se vsaj kdaj pa kdaj znajde v položaju, ko mora svojo idejo ali kaj drugega predstaviti pred publiko. Večini, ki ne nastopa vsak dan, to predstavlja stres. Se še spomnite šolskih dni, ko je bilo treba na proslavi kaj povedati? Ali seminarja, ki ga je bilo treba predstaviti pred razredom? Morda ste mislili, da ste se nastopanja končno rešili, a skoraj v vsaki službi se boste morali s tem slej ko prej spopasti. A še dobra novica. Strah pred nastopom se da z nekaj koraki premagati!

1. Javni nastop sam po sebi sploh ni stresen. A veliko ljudem se začnejo tresti kolena in glas, izsušijo se jim usta, misli jim skačejo sem ter tja, govorijo prehitro ali prepočasi, začnejo jecljati in podobno. Ključ do rešitve je, da si izdelate načrt in mu sledite.

2. Zapomnite si, da vam ni treba biti popolni, da bi bili uspešen govorec. Le verjeti morate v to, kar govorite. Če boste le za trenutek podvomili vase, bo občinstvo to takoj opazilo.

3. Če boste izpustili kako besedo ali jo izrekli napačno, ne bo nič narobe. Le ne ustavljajte se na napakah, temveč govor spretno peljite naprej. Lahko uporabite tudi nekaj humorja. Napaka vam torej ne bo škodovala, če boste nasploh pritegnili občinstvo z zanimivim govorom. Bistveno je, da poudarite le dve ali tri glavne točke, nato pa z zgodbami in podpornimi informacijami zapolnite prostor okoli njih. Verjemite, to bo dovolj, kajti povprečni poslušalci (ki niso prišli na seminar ali strokovno predavanje) si več ne bodo mogli zapomniti.

4. Zelo pomembno dejstvo, ki ga morate osvojiti, je naslednje. Ne pričakujte, da vas bodo sprejeli vsi poslušalci. NIKOLI se ne zgodi, da ste všeč vsem. Če boste imeli take cilje, boste razočarani, to pa bo vplivalo na vas že med nastopom.

Postavite si realne možnosti. Na primer: "Všeč bom enemu od štirih." To pomeni, da boste prepričali enega od štirih. Osredotočite se torej nanje, ki se strinjajo z vašimi besedami. S tem boste nezavedno za sabo potegnili še druge, saj boste spet delovali bolj sproščeno in prepričljivo.

Zapomnite si tudi, da so ti ljudje prišli poslušat vas. Verjetno nimate informacij, ki jim ne bi bile dostopne še kje. Zato se bolj osredotočite na to, da jim boste govor posredovali na svoj način.

5. Ne obremenjujte se s tem, da bi bili dober govornik. Kdo pa je dober govornik? Ker zanj ne obstaja kalup, pomnite le to, da morate ostati vi. Ne igrajte, temveč v vlogo govornika vložite kar največ sebe. Bolj boste iskreni, če boste naravni. Če ste v normalnem življenju bolj togi, pač stojte na miru in se ne trudite z gestikulacijo, če pa ste bolj vihravi, se ne trudite stati na miru, temveč z rokami in telesom sodelujte v govoru.

6. Že vnaprej pripravite možne scenarije, kaj bi šlo lahko narobe. Če vam ob predstavitvi ne bo deloval program PowerPoint, imejte s seboj kopije za vse, če se občinstvo z vami ne bo strinjalo, pa to sprejmite, medtem ko imate pripravljene argumente o svojih trditvah.

In ne pozabite, nič se ne zgodi čez noč. Le vaja vas bo pripeljala do mojstra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.