Magazin
50 ogledov

Pripravite otroka na zajtrk

zajtrk kosmiči hrana Shutterstock
Ker je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, je še toliko bolj pomemben za otroke. Med jutranjim hitenjem si je treba obvezno vzeti čas in otroka navaditi na jutranji obrok.

Ustvarite rutino. Če vaš otrok zjutraj brezglavo teka po stanovanju, bo treba te navade spremeniti. Zvečer naj gre malo prej v posteljo, da bo zjutraj lahko vstal nekaj minut prej. In tako v miru pojedel zajtrk. Določite uro, kdaj mora zjutraj sedeti za mizo in pojesti prvi obrok.

Pomembnost. Pokažite otroku, da je zajtrk zelo pomemben. Razložite mu razloge, zakaj je temu tako in mu dajte vedeti, da zajtrk ni izbira, temveč obrok, ki ga mora zaužiti.

Zaloga na razpolago. Naredite zalogo, ki naj bo vsem na dostopnem mestu. Kosmiči, mleko, jogurti in sveže sadje naj bodo vedno na razpolago. Naj gre otrok z vami po nakupih, kjer mu dajte možnost izbire zdrave hrane za zajtrk.

Zajtrk v vrtcu. Če vrtec ali šola nudi zajtrk, izkoristite priložnost. Veliko ustanov ponuja jutranje obroke za otroke, ki nimajo časa jesti doma ali pa morajo starši že zgodaj v službo. Pogovorite se z otrokom, kaj mu najbolj ustreza.

Bodite ustvarjalni. Medtem ko nekateri otroci radi jedo samo kosmiče, imajo drugi raje kruhin namaz. Izbire je ogromno, zato bodite pri obroku izvirni. Če mu pripravite na primer toast ali palačinke, jih okrasite, da bodo videti še slastnejši.

Brez večjih napovedi. Ko izberete novo živilo, ne napovedujte velikih sprememb. Te lahko otroka odvrnejo. Namesto tega pred otroka položite krožnik, sam pa naj raziskuje.

Dajte mu zgled. Če že za zajtrk poje preveč sladkega, mu pripravite nekaj zdravega, enak obrok pa tudi sebi. Sedita skupaj za mizo in pojejta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.