Magazin
1513 ogledov

Pršicam odrecite gostoljubje

Pred nakupom vzglavnika se pozanimajte tudi, ali bo novi vzglavnik ustrezal veli Žurnal24 main
Topli in vlažni prostori so za pršice raj. Njihov razvoj preprečujejo umetni materiali in svila.

Jeseni, pozimi in v vlažnem vremenu so znaki alergije na pršice še izrazitejši. Ocenjuje se, da kašljanje, kihanje, težave pri dihanju, astma ali kožni izpuščaji kot posledice občutljivosti na pršice (predvsem pa na njihove iztrebke) prizadenejo že vsako četrto osebo. Pred vami so nasveti, kako se malih pajkovcev znebiti.

 

1. Posteljnina v zamrzovalnik

Vsak teden preoblecite posteljnino, saj tako zmanjšate raven alergenov. Pri pranju upoštevajte, da je temperatura, ki uniči pršice in njihova jajčeca, 60 stopinj Celzija. Druga možnost je, da manjše izdelke iz tekstila (igrače, manjše vzglavnike) zamrznete za od 24 do 48 ur. Da boste odmrle pršice odstranili, pa ne pozabite posteljnine še oprati. Oblačila likajte.

2. Čim manj praholovcev

Preproge, oblazinjeno pohištvo, okrasne blazine, zavese in plišaste igračke ponujajo idealne razmere za razvoj pršic, saj se na njih nabirajo prah in tudi ostanki kože, ki so glavna hrana pršic. Več ko boste teh predmetov odstranili, manj alergičnih reakcij bo. Nadomestite jih z gladkimi materiali s trdo površino, ki jih je tudi lažje čistiti. Stanovanje sesajte redno in temeljito s sesalnikom, ki ima poseben filter, ki zadrži pršice in alergene.

3. Manj vlage, manj pršic

V hladnih in suhih prostorih pršic skorajda ni. Medtem pa se bodo odlično počutile v prostorih s temperaturo od 20 do 30 stopinj Celzija in prostorih s 50- ali večodstotno vlažnostjo. Ena od rešitev je klimatska naprava, ki suši zrak in preprečuje, da bi bili prostori prevlažni.

4. Umetni preprečujejo razvoj

Raj za pršice je tekstil iz volne ali bombaža, nasprotno pa svilena posteljnina deluje preventivno. Razvoj pršic preprečujejo tudi umetni materiali.

5. Protialergijski material

Največ alergenov pršice je v ležišču. Rešitev so tudi protialergijske odeje, vzglavniki in jogiji ali pa te zaščitite s posebnimi prevlekami in nadvložki. Protialergijske odeje stanejo glede na debelino in velikost od 50, vzmetnice pa od 200 evrov. Pol manj boste odšteli za prevleke oziroma vmesne ovoje za odeje in vzmetnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.