Magazin
23 ogledov

Rumene spodnjice prinašajo bogastvo

rumene gate Shutterstock
Skok v novo leto s pisanimi spodnjicami ali z razbijanjem posode na sosedovih vratih.

Šampanjec, konfeti in petarde niso povsod obvezna oprema pri praznovanju novega leta, najdaljšo noč si po svetu popestrijo z zabavnimi tradicijami. Barva prazničnih oblačil v Mehiki je poljubna – le da so spodnjice pisane: rdeče prinesejo ljubezen, rumene denar. Bolivijci pa si morajo rumene spodnjice nadeti ob polnoči in tako imajo zagotovljeno srečo v novem letu.

Dvanajst grozdnih jagod

V nekaterih deželah poskušajo vplivati na prihajajoče leto v poslednjih minutah. Španci zadnje sekunde v letu odštevajo z grozdjem – ob vsakem udarcu ure urno pojedo grozdno jagodo. Na Filipinih nosijo pikasta oblačila in jedo okroglo sadje, saj naj bi to zagotovilo uspešno leto. 
Danci staro posodo spravljajo vse leto, da jo na silvestrovo raztreščijo na sosedovih vratih – večji kup pomeni več prijateljev –, opolnoči pa skupaj skočijo s stolov na tla, v novo leto.

Zakurijo preteklost

V Ekvadorju se ljudje zberejo ob kresih ter zažigajo fotografije in iz oblek, časopisov pa tudi petard narejene lutke z glavami znanih osebnosti, s čimer se osvobodijo preteklosti in pripravijo na svetlo prihodnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.