Magazin
18 ogledov

Slovenijo septembra obiskalo več turistov

ljubljana Shutterstock
V slovenskih turističnih nastanitvenih objektih so septembra zabeležili 1,4 odstotka več turistov, ki so ustvarili za odstotek manj prenočitev kot septembra lani, v prvi oceni ugotavlja državni statistični urad. Medtem ko sta se števili nočitev in domačih gostov zmanjšali, pa sta se povečali števili nočitev in tujih turistov.

Števili prihodov in prenočitev domačih turistov sta se na letni ravni zmanjšali za 11,1 oz. 9,1 odstotka, medtem ko sta se števili prihodov in prenočitev tujih turistov povečali za 6,9 oz. 3,3 odstotka.

Tuji turisti so ustvarili 68 odstotkov vseh turističnih prenočitev. Največji delež prenočitev so prispevali turisti iz Nemčije (16 odstotkov), Avstrije (13 odstotkov), Italije (12 odstotkov), Rusije (sedem odstotkov), Združenega kraljestva (pet odstotkov) in ZDA (tri odstotke).

Najbolj polna zdravilišča

Skoraj tretjino oz. največ prenočitev so turisti ustvarili v zdraviliških občinah (28 odstotkov), sledile so obmorske občine s 24 odstotki in gorske občine z 22 odstotki. V Ljubljani je bilo ustvarjenih 11 odstotkov vseh prenočitev turistov v Sloveniji.

Od januarja do konca septembra pa je bilo v nastanitvenih objektih v Sloveniji 2,8 odstotka več turistov kot v prvih devetih mesecih lani. Turisti so medtem ustvarili 1,1 odstotka več prenočitev kot v enakem obdobju lani.

Števili prihodov in prenočitev domačih turistov sta se v prvih devetih mesecih leta na letni ravni zmanjšali za 3,2 oz. 4,7 odstotka, medtem ko sta se števili prihodov in prenočitev tujih turistov povečali za 6,1 oz. 5,2 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.