Magazin
298 ogledov

Slovenka, ki ji je uspelo v Parizu

Špela Lenarčič v Parizu dela kot stilistka – stilisti oziroma svetovalci za slog Žurnal24 main
Špela Lenarčič je Slovenka, ki ji je uspelo v Parizu. Nekoč manekenka, danes pa uspešna stilistka v francoski prestolnici živi že dolga leta in jo zelo dobro pozna.

Špela, ki med drugim dela tudi za modna velikana Cartierja in Diorja, je spregovorila o Parizu – preberite intervju, v katerem boste izvedeli stvari, ki jih v turističnih vodnikih ne boste našli. Obvezno branje za vse, ki greste/si želite v Pariz.

Koliko časa že živite v Parizu?
Že šestnajst let.

Kdaj (če sploh) ste šli prvič na Eifflov stolp in v muzej Louvre?
V bistvu sem bila zelo zvest turist in sem šla takoj. Že drugi teden sem šla najprej peš do restavracije Jules Verne na Eifflovem stolpu, to je kar nekaj stopnic. Potem pa z dvigalom naprej, ker se do vrha ne da iti peš. V Louvre pa tudi takoj, ampak ker je tako ogromen, zanj potrebuješ veliko časa, tedne in tedne. In vedno se lahko vrneš, pa ti še ni dovolj.

Kateri del Pariza imate najraje?
Zelo rada imam Montmartre na griču v 18. okrožju, kjer se mesto začne dvigovati. Se mi zdi, da je to neki drug Pariz, kot neka vasica v Parizu, ki je tudi malo bolj oddaljena od središča mesta. Montmartre mi je najbolj domač, ne vem, zakaj. Četrt je malo bolj umetniška, veliko je slikarjev, kiparjev; zdi se mi, da ima veliko šarma.

Katere skrite kotičke in manj znane dele mesta bi priporočili obiskovalcu, ki bi rad videl še kaj drugega kot Eifflov stolp in ostale "obveznosti"?
Jaz bi predlagala, naj gre skozi Marais – ne samo zaradi znamenitosti, ampak tudi zaradi shoppinga. V Maraisu so zelo zanimivi butiki, nove modne znamke, ki se jih še ne da dobiti v drugih evropskih državah – v tej četrti se čuti neki trend mode. In tudi za dizajn, notranjo opremo, arhitekturo je to zelo simpatična četrt.

Kje se da v Parizu dobro jesti za malo denarja?
Mislim, da ima vsaka četrt v mestu kak kotiček. Na primer v centru, na koncu ulice Montorgueil, blizu nakupovalnega središča Les Halles, je japonska restavracija, kjer je
hrana kakovostna in sveža, cene pa so zelo znosne. Mislim, da se da res v vsaki četrti najti prostor, kjer dve osebi skupaj s kozarčkom vina (ali riževega žganja v japonskih restavracijah) plačata 40 evrov. Glede na pariške razmere je to poceni.

Špela je prepričana, da je Pariz mesto, ki navdihuje. © Andrej Leban

 
Vaš najljubši muzej v Parizu? In najljubši park?
Moj najljubši park je Luxembourg, med muzeji pa imam zelo rada Musée d'Orsay; tudi njegov dizajn – to je bila včasih železniška postaja. Ostal je poseben šarm, z uro na fasadi,
muzej gleda na Seno ...

Kateri del mesta je trenutno najbolj "in" ponoči?
Ne vem, če gre ravno za kak del mesta, četrt. So četrti, ki so prazne, več četrti pa je "in". Veliko se, kar se tiče barov in džez barov, zdaj dogaja v 11. okrožju, na rue Oberkampf. Bolj šik bari, ki so tudi džez, ampak bolj klasični, namenjeni za obiskovalce, starejše od 40 let, so v majhni četrti Saint-Germain-des-Prés. Sicer pa je treba poznati lokale, kamor se hodi.

Kaj je tisto, kar bi najbolj pogrešali, če ne bi več živeli v Parizu?
Pogrešala bi različnost – v Parizu je toliko različnih stvari, toliko različnih kultur, umetnosti ... V kateremkoli poslu si, te Pariz lahko navdihuje. To bi zelo pogrešala.

Je v mestu tudi kaj, kar vas moti ali vam gre celo zelo na živce?
No, tega ravno ne smemo napisati, ampak Parižani imajo vsega toliko, vse okoli njih je lepo, dobro se imajo, ampak vseeno se ves čas radi pritožujejo. Nad vsako malenkostjo – če poštar kuverto narobe vrže v nabiralnik ... Ves čas je nekaj narobe. To pa seveda nima nobene zveze s Francozi. Veliko sem prepotovala in Francozi so super ljudje, prijazni, gostoljubni.

Se vam zdi, da gredo Parižanom horde turistov na živce?
Zdaj veliko manj. Mislim, da turisti prinesejo ogromno denarja, Parižani pa so inteligentni in jih na koncu sprejmejo. Gneča na podzemni železnici, avtobusu je pa enaka kot v kateremkoli drugem velikem mestu.

Kam naj gredo nakupovat modne navdušenke, ki pa nimajo zelo debelih denarnic?
Zelo dobri so trgi – južni trg na Porte de Vanves in severni na Porte de Clignancourt. Najdejo se tendence (večinoma vintage sicer) – za 20 evrov se dobi super suknjič, za 25 super obleko "iz dvajsetih", ki je čisti trend.


Zakaj bi bil Pariz vedno drag? © iStockphoto

 
Vaš predlog za nekajurni popoln sprehod po mestu?
Če bi radi obdelali del mesta, ki je šik in kjer so cene visoke – Avenue des Champs-Élysées, Avenue Franklin Roosevelt, Rue du Colisée, Rue du Faubourg de Saint Honoré in do Place de la Concorde ter nato do Place de la Madeleine in do opere. Za nekaj bolj znosnega in morda še bolj kreativnega pa bi izpostavila Rue du Faubourg du Temple, kjer spet pridemo v Marais. Ta ulica je tudi znana po kul, trendovskih zadevah, in to po znosnih cenah.

Veliko potujete?
Enkrat na teden sem na letalu.

Kaj potrebujete za popolne počitnice?
Popoln mir, nobenih obveznosti, skoraj ne računalnika in skoraj ne mobilnega telefona. Iščem mir.

Najboljše potovanje/počitnice doslej?
Brazilija. Zaradi ljudi in tega, da si čisto brez obveznosti in vsega, kar bi te spominjalo na stvari, ki jih že poznaš. Vse je novo, si kot otrok, učiš se, vse na novo doživljaš. Čeprav je vsako potovanje tako, ampak vseeno ... Na Finskem, Švedskem bodo določene stvari pač podobne kot doma.

 

Preberite še:

Imate kak potovalni nasvet, ki bi ga delili z drugimi?
Nikoli ne pozabite na Japonsko. Japonska je super, tam sem preživela šest mesecev, približno petkrat sem bila tam in deželo zelo dobro poznam.

Kam se odpravljate na naslednje potovanje/počitnice?
Mislim, da si bomo privoščili malo bolj luksuzno križarjenje, družinsko. Verjetno kje okoli Italije, Španije.

Najljubši kotiček v Sloveniji?
Lepena.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.