Magazin
123 ogledov

Ste že ekoseksualni?

kondom Shutterstock
Tudi na področju spolnosti postaja ekologija vse pomembnejša.

Ekoseksualka ali ekoseksualec je tisti, ki tudi na področju spolnosti poskrbi, da vse poteka človeku in okolju prijazno. To je precej preprosto, če si z odnosom želite le ustvariti novo življenje, kadar pa se spolnosti pridružijo kontracepcija in različni pripomočki, je ostati ekološko naravnan veliko težje. Na srečo je ekoseksualnost vse večji trend, čemur se prilagaja tudi industrija.

Ekokondomi: ne samo veganski

Na voljo so tudi pri nas, v nekaterih trgovinah z ekološkimi izdelki, lekarnah in erotičnih trgovinah, sicer pa jih dobite na spletu. Ponudba je široka in lahko izbirate med različnimi barvami, vonji in okusi. Ti kondomi poleg oznake ekološko večinoma nosijo oznako vegan, kar pomeni, da ne vsebujejo sestavin živalskega izvora. Ne vsebujejo kemikalij ali parabenov. Kot zanimivost naj povemo, da je po drugi strani na trgu mogoče dobiti tudi ekokondome iz ovčje kože, katerih prednost je, da so bio-razgradljivi, žal pa ne ščitijo pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Biolubrikanti in masažna olja

V specializiranih trgovinah najdete tudi biolubrikante, ki so vodotopni in izdelani iz stoodstotno naravnih sestavin. Ne vsebujejo parabenov, glicerina, silikonov, dišav ali naftnih derivatov, zato so prijazni koži in okolju. Tudi embalažo lahko reciklirate. Enako velja za biomasažna olja, ki jih lahko najdete v nešteto različicah in vonjih.

Erotična ekologija

Tudi svet erotičnih pripomočkov za popestritev posteljnih užitkov se vse bolj nagiba k ekologiji. Po svetu in na spletu najdete specializirane ekoerotične trgovine, ki ponujajo vse od A do Ž, njihovi izdelki pa so iz naravnih ali umetnih netoksičnih snovi (brez ftalatov), ki so v večini primerov primerne za reciklažo. Tisti pripomočki, ki za delovanje potrebujejo elektriko, so opremljeni z baterijami, ki se lahko znova napolnijo (če imate solarni polnilnik, toliko bolje). Pri nas tovrstnih specializiranih trgovin še nimamo.

Naravne metode kontracepcije

Pomemben del ekoseksualnosti je tudi naravno načrtovanje rojstev, bodisi z metodo umika bodisi z računanjem varnih in plodnih dni v ciklusu. Tudi kontracepcijske tablete tako kot druga zdravila škodujejo okolju, ko se izločijo iz telesa.

Kondomi: bodite eko tudi po uporabi

Nerazgradljivi. Žal niti kondomi, narejeni iz naravnega lateksa, niso biorazgradljivi, zato predstavljajo obremenitev za okolje. Bodite torej prijazni do narave in rabljenih kondomov ne puščajte kjerkoli ter jih ne mečite v straniščno školjko; odvrzite jih v koš za mešane odpadke, kamor spadajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.