Magazin
170 ogledov

Tako novo leto praznujejo v Aziji

Praznovanje lunarnega novega leta.
1/14
EPA
V številnih deželah Azije danes praznujejo novo leto po lunarnem koledarju, ki je po kitajskem horoskopu letos v znamenju viharnega konja. Praznovanje traja od nekaj dni do dveh tednov.

Na ta dan se doma zbere vsa družina, zato je v deželah, ki zdaj praznujejo novo leto, to tudi čas največjih migracij.

Praznik tudi v Vietnamu

"Vietnamsko novo leto, imenovano tet, je globoko zasidrano v vietnamski kulturi," pravi sogovornica iz Vietnama Lam Kim Phung. "To je družinski praznik. Na praznovanje se pripravimo z okraševanjem domov," razlaga. "Osnovno vodilo pri praznovanju je ponoven začetek, zato takrat vedno poravnamo svoje dolgove in se trudimo rešiti vsa nesoglasja." Ljudje se na praznovanje pripravijo tako, da si kupijo nove obleke, pripravijo okusne jedi in si izmenjajo darila. Z voščilom si zaželijo bogastvo in blaginjo, izmenjajo si tudi denar sreče. Phungova pravi, da tradicionalno starejši mlajšim podarijo srečen denar v rdeči ovojnici. Mladi se darovalcem zahvalijo in jim zaželijo veliko sreče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.