Magazin
55 ogledov

Tapete popestrijo prostor

Tapete poživijo vsako steno. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ko se odločate za nakup tapet, vam velika izbira vzorcev in barv navadno otežuje odločitev. Vendar pa videz ni edini kriterij za nakup.

O tem, kateri izdelek lahko uporabite, odloča tudi prostor, kjer želite tapeto uporabilti. Glede na obremenitev sten je treba izbrati ustrezno odporen izdelek. Na embalaži boste našli simbole, ki vam bodo povedali, kako kakovostna je tapeta in kako jo lahko obdelate.

Izbira lepila
Izbira lepila je odvisna od vrste tapete. Lahke tanke tapete se lepijo z redkim lepilom, debele in težke tapete pa z gostim lepilom. Upoštevajte navodila proizvajalca na embalaži. Pri nekaterih tapetah je treba uporabiti posebno lepilo. Izolacijske tapete in izolacijske podtapete za radiatorji se lepijo z lepilom za stiropor.

Hitra navodila:

  • Priprava: Dobra priprava sten je zelo pomembna in zanjo lahko porabite celo več časa kot za samo tapeciranje. Najprej je treba odstraniti stare tapete. Pri nekaterih tapetah se odstrani le zgornja dekorativna plast, spodnja plast pa ostane na steni.
  • Koti: V kotih nikoli ne polagajte širokih pasov tapet. Čez naj gledata eden do dva centimetra tapete, ki jo večkrat narežite. Preostalo tapeto lahko uporabite.
  • Vrata: Tapecirajte z ene strani. Pas tapete razdelite v višini vodoravnega zgornjega roba vrat. Tapeto pritisnite ob zunanji rob okvirja in jo odrežite.
  • Okenske niše: Pas tapete nastavite na eni strani, tako da gleda čez do okvirja, nato jo odrežite v višini okenske police in zgornjega okenskega roba. Odvečni del ob okvirju in polici odrežite, nato pa tapecirajte naprej nad in pod oknom ter na drugi strani.
  • Strop: Tapeto polagajte stran od okna. Potrebovali boste pomoč. Medtem ko ena oseba nastavi in pritisne pas tapete, druga oseba drži z metlo kvišku preostalo, še zloženo tapeto.
  • Bordure: Razlikujemo dve vrsti bordure – ena se nalepi pred pasom tapete in druga po njem. Pri tem upoštevajte navodila proizvajalca, prav tako tudi pri izbiri pravega lepila za bordure.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.