Magazin
176 ogledov

Težki časi za nemške nudiste

nudizem, nudist EPA
Se spomnite, ko je bila Istra bolj gola kot v kopalkah? In ko so nudisti večinoma govorili nemško? A kot kaže, so ti časi minili, saj nemški nudisti tudi sami priznavajo, da se njihove vrste počasi redčijo.

Podatku razočarano pritrjujejo v znamenitem nemškem gibanju FKK (Freikörperkultur – Kultura svobodnega telesa), kjer s počasnim zatonom uživanja v goloti niso zadovoljni. Kaj se dogaja z nemškimi nudisti? Dejavnikov, ki vplivajo na "izumiranje" nemških nudistov, je kar nekaj. Tisti, ki so se v sedemdesetih in osemdesetih, ko je bilo v Nemčiji nudistično preživljanje prostega časa na vrhuncu, goli nastavljali soncu, so danes stari že toliko, da se jim ležanje na plažah in v parkih ne zdi več nekaj, brez česar ne morejo. Priseljenci, ki jih v Nemčiji ni malo, in mladi, ki jih je že nekaj časa vse manj, saj je rodnost v deželi izjemno nizka, pa so veliko bolj zadržani glede slačenja v javnosti, ugotavljajo predstavniki FKK. Med krivci za vse manjšo priljubljenost nudizma naj bi bili tudi mediji, ki "nudizem povezujejo s seksualnostjo". Mlajše generacije imajo poleg tega danes veliko več možnosti, kako preživljati prosti čas. "V Nemški demokratični republiki ni bilo veliko početi, danes je čisto drugače," pravi eden od mladih naturistov iz bivše Vzhodne Nemčije, kjer je bilo biti gol v javnosti "majcen košček svobode, ki si si jo lahko privoščil".

Bolj debelušni kot včasih

"Nemška družba se spreminja in ni več lahko biti naturist. Vsako leto se število zmanjša za približno dva odstotka. Časi so težki," pravi Kurt Fischer, predsednik nemškega FKK-združenja. In ne nazadnje: tudi Nemci so v zadnjih letih postali obilnejši. "Z blagostanjem smo postali bolj debelušni. To pa v resnici ni več zelo estetsko," pravi upokojena prebivalka nekdanjega Vzhodnega Berlina in zaprisežena nudistka. Ki priznava, da zdaj brisačo, ovito okoli bokov, odvrže šele, ko pride do vode. Trenutno naj bi bilo registriranih nudistov v Nemčiji približno pol milijona, sedem milijonov Nemcev pa se "redno sonči golih".

Komentarjev 1
  • Stolp 13:10 27.julij 2011.

    Enostavno danes to ni več nekaj takega biti gol. Ni, da bi bili danes bolj zadržani ampak se je naturizem enostavno izpel. Ni več tako rajcih. Dokler je bilo to gibanje par zanesenjakov je bilo privlačno, danes pa ko je ...prikaži več to že moda(oz. niti to ne več) pa to ni več.Mladi, da so zadržani glede slačenja? Ah, mladi danes lahko že svobodno seksajo. To je to. Zato samo slačenje ni več to kar bi jih privlačilo.Drži, da so se nemci zredili, ampak da bi zaradi neestetskosti bilo manj naturistov, kje pa. Še v najlepših časih naturizma se je govorilo, da samo pojdi na naturistično plažo, če hočeš, da se ti vse skupaj zagravža. ;)