Magazin
599 ogledov

Plaže z modro zastavo

Ciper, plaža
1/12
Shutterstock
Modra zastava na plaži je znak, da ste se znašli na kakovostnem kopališču. Koliko modrih zastav imajo nekatere dežele, kjer radi počitnikujemo tudi Slovenci?

Projekt Modra zastava koordinira Fundacija za okoljsko vzgojo (Foundation for Environmental Education, sedež ima v Köbenhavnu na Danskem, gre pa za neprofitno, nevladno organizacijo), omenjeno ekološko oznako pa podeljujejo plažam in marinam. Upravljalci kopališč in marin z modro zastavo morajo izpolnjevati več kriterijev, ki so razdeljeni v naslednje skupine: kakovost kopalne vode, varnost in storitve, okoljska vzgoja ter informiranje in okolju prijazno poslovanje. Trenutno modre zastave vihrajo na plažah in v marinah nekaj več kot 40 držav, v Sloveniji jih imamo devet (sedem plaž in dve marini).

 

Prve modre zastave leta 1987

Modra zastava – prve so podelili leta 1987 – je danes uveljavljen in cenjen ekološki znak, ki sta ga prevzela tudi Program Združenih narodov za okolje (UNEP) in Svetovna turistična organizacija (UNWTO). Za priznanje Modra zastava lahko kandidirajo kraji in njihova naravna kopališča na morski obali, na obrežjih stoječih voda v notranjosti dežele in marine. V galeriji poglejte, koliko modrih zastav ima trenutno dvanajst dežel v Sredozemlju (oziroma enajst in Portugalska, ki leži le ob Atlantskem oceanu), ki so vključene v projekt Modra zastava. Številu plaž in marin z modro zastavo sledi še podatek, koliko plaž z modro zastavo ima dežela na sto kilometrov obale – podatek velja za leto 2009.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.