Magazin
41 ogledov

V Avstriji lani porast števila milijonarjev

denar evro Shutterstock
Minulo leto je bilo za avstrijske bogataše zelo uspešno. Število milijonarjev v naši severni sosedi se je povečalo za 5.500 in sedaj znaša 77.600.

Kljub finančni krizi so zabeležili rekordni dobiček v skupni višini 22 milijard evrov, njihovo skupno premoženje pa sedaj znaša 245 milijard evrov. Največ milijonarjev živi na Dunaju. "Ta rekordni rezultat gre predvsem na račun cvetočega kapitalskega trga in močnega trga nepremičnin," pojasnjujejo avtorji študije liechtensteinske investicijske hiše Valluga AG, ki jo povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Največ domačih milijonarjev živi v avstrijski prestolnici. Njihovo število se je lani povečalo za devet odstotkov in sedaj znaša 19.500. Dunaju sledijo Spodnja Avstrija s 17.200 milijonarji, Zgornja Avstrija z 12.500 in avstrijska Štajerska z 9600. Najmanj milijonarjev ima Gradiščanska, in sicer 1.700. Avstrijski milijonarji posedujejo 33,4 odstotka celotnega zasebnega finančnega premoženja, od tega sta skoraj dve tretjini v rokah najbogatejših desetih odstotkov.

Prva deseterica bogatejša za 6,6 milijarde

Najbogatejša deseterica Avstrijcev je lani svoje premoženje povečala za 6,6 milijarde evrov na 74,9 milijarde. Najbogatejša družina v Avstriji in tudi na celotnem nemoško govorečem prostoru je družina Porsche - Piech, delna lastnica Porscheja, katero premoženje je ocenjeno na 40,9 milijarde evrov. Na drugem mestu je s 7,5 milijarde evrov ustanovitelj podjetja Red Bull Dietrich Mateschitz, na tretjem mestu pa je s 6,3 milijarde evri podjetniška družina Flick. Premoženje znane družine Swarowski je 2,6 milijarde.

Študija je še pokazala, da se premoženje bogatašev v povprečju letno poveča za od osem do deset odstotkov, kar je od trikrat do štirikrat hitreje kot rast celotnega gospodarstva, še navaja APA.

V celotni nemško govoreči regiji, ki poleg Avstrije obsega še Švico in Nemčijo, se je število milijonarjev v letu 2012 povečalo na 1,13 milijona, kar je za 7,6 odstotka ali 80.000 ljudi več kot leto prej.

Komentarjev 1
  • 12345 09:29 31.maj 2013.

    Zopet se potrjuje resnica, da bodo bogati še bogatejši in revni še revnejši. Pa naj imajo a, naj imajo tudi drugi kaj od tega, tisti, ki gradijo njihove imperije.