Magazin > Film & Glasba & TV
27 ogledov

V imenu naloge v Big Brotherju dovoljeno vse?

dalibor voyo.si
Psihično nasilje v resničnostnih šovih dovoljeno?

V letošnjem Big Brotherju je med tekmovalci počilo že takoj po vselitvi. Dalibor si je od Alenke prislužil klofuto, ker jo je prijel za zadnjico, nekaj dni zatem, ko se je potegoval za zlato prepustnico, pa se je spravil še na Mirelo, ki je zaradi njega jokala, razmišljala od predčasnem odhodu domov in večkrat poudarila, da Dalibor krši pravilnik.

Dalibor ji je med drugim očital, da se obnaša kot "lajdra“, v bazen je vrgel njeno usnjeno jakno, žalil je njen videz in jo obmetaval z opolzkostmi, širil laži ter ji grozil. 34-letnik se je tako obnašal, ker se je boril za naziv najbolj osovraženega tekmovalca, zato nas je zanimalo, kako daleč lahko gre tekmovalec v imenu naloge …

"Nasilje v resničnostnem šovu je strogo prepovedano in bi bilo tudi kaznovano, če bi producent ocenil, da je tekmovalec kršil pravila. Dalibor je imel nalogo, ki jo je opravil. Po tem, ko je dobil s strani Big Brotherja zlato karto je svoje vedenje močno spremenil, zato lahko le dodamo, da je bila vse to igra. Zdravje in varnost tekmovalcev je za produkcijsko ekipo na prvem mestu, tako da bi ekipa nemudoma ukrepala, če bi bil kdor koli izpostavljen. Tudi varnostniki so ekipi na voljo 24 ur na dan,“ so razložili na Pro Plusu.

Kaj je psihično nasilje?

Dalibor se Mirele, ki se je pustila provocirati in mu je žalitve vračala, res ni dotaknil, je pa nad njo izvajal psihično nasilje, ki je ostalo nekaznovano in ki ga Društvo za nenasilno komunikacijo opisuje kot "dejanja, ki najpogosteje potekajo na verbalni ravni in negativno vplivajo na samozavest, samopodobo in samozaupanje druge osebe. Sem sodi grobo kritiziranje človekove osebnosti, žaljenje, zmerjanje, poniževanje, ustrahovanje in grožnje z besedami, kričanjem, telesno držo, ustvarjanje negativnih mnenj o osebi na podlagi predsodkov in stereotipov, ignoriranje, molčanje, da bi dosegli svoj cilj, širjenje negativnih govoric o osebi, da bi zmanjšali njen ugled v družbi, izoliranje osebe od ljudi, s katerimi bi želela ohraniti stik ipd.“

Menite, da bi moralo biti tudi tovrstno obnašanje v šovih ustrezno sankcionirano? Bi morali producenti tekmovalca, ki hudo žali konkurenta, vreči iz šova? Glasuj.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:05 08.marec 2016.

    Glede na to da so tako pogodbo podpisal kjer se strinjaš s takimi dejanji ne bi ravno rekel da je Big Brother kriv. Kaj so pa podpisval pogodbo z hudičem, prov jim je.

  • malonaokoli 19:47 08.marec 2016.

    mislim da si urednik in direktor zabavnega TV programa zaslužita odpoved delovnega razmerja, ker žalita gledalce in družino ob 20 uri z njihovim izborom programa in ure. To vrstne oddaje sodijo v čas po 24 uri, kot slovenska glasba.