Magazin > VIP
23 ogledov

Benetke: Dokumentarni film, ki bi moral biti v tekmovalnem programu

mikova Profimedia
Na beneškem filmskem festivalu prikazali veliko dobrih dokumentarnih filmov.

Na letošnjem beneškem filmskem festivalu, že 76. po vrsti, je bilo prikazanih kar nekaj zanimivih dokumentarnih filmov. Veliko prahu je dvignil film The Kingmaker, o nekdanji prvi dami Filipinov Imeldi Marcos in Collective o korupcijskem škandalu, ki je v Romuniji izbruhnil po velikem požaru v nočnem klubu, zaradi katerega je umrlo več kot 50 ljudi.

Večminutne stoječe ovacije pa si je prislužil film fotografa Yanna Arthusa-Bertranda in filmarke Anastassie Mikova, Woman, v katerem je 100 žensk iz celega sveta, različnih družbenih razredov, izobrazbe, rase in starosti spregovorilo o svojem življenju in s svetom delilo lepe, komične, tragične in brutalne zgodbe iz svojega življenja. Filmarji so v treh letih intervju vali več kot 2000 žensk iz 50 držav in nastal je neverjeten in ganljiv kolaž različnih zgodbic, ki so relevantne za današnji čas.

Ženske so spregovorile, o splavih, posilstvu, življenju na vojnem območju, boju za izobrazbo in neenakosti na delovnem mestu ter tudi spolnosti v zrelih letih.

„Šli smo v kraje, kjer kamere še nikoli niso videli. Moški so z nami radi govorili, ženske so bile sumničave. Ko pa smo jih postavili pred kamero, so se odprle. Zdelo se je, kot bi na ta trenutek čakale. Čutili smo, a hočejo biti slišane. Projekt se je začel dve leti pred afero Weinstein in gibanjem MeToo, zato nas ni presenetilo, da je do tega prišlo,“ je povedala Mikova.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.