Magazin > VIP
5260 ogledov

Je pritisk na princesko prevelik?

princesa Leonor Profimedia
Španska princesa Leonor je imela prvi govor.

Prvorojenko španskega kralja Felipeja že od malih nog pripravljajo na njeno bodočo nalogo – Leonor bo namreč nekoč kraljica. Felipe je že takoj po njenem rojstvu povedal, da bo "deležna vzgoje, ki jo bo pripravljala na izzive, ki jo čakajo v prihodnosti“. Lepotička se je tako že zelo hitro začela učiti tujih jezikov, med drugim tudi kitajščine, po šoli pa je imela tudi učne ure klavirja, doma pa jo je čakal tudi učitelj kraljevega bontona.

Kako dobro ji gre, je 14-letnica, ki se z očetom vse pogosteje udeležuje uradnih dogodkov, pokazala na podelitvi nagrad princese Asturije. Lepotička je tam namreč imela svoj prvi govor in navdušila. "V moji hiši sta bili besedi Španija in Asturija povezani z isto močjo, s katero ju je združila zgodovina,“ je dejala najstnica, pred katero bo v prihodnosti, če se trenutni položaj v Španiji ne bo umiril, veliko izzivov.

princesa Leonor | Avtor: Profimedia Profimedia

Nobena monarhija namreč ni tako politična, kot je španska, saj ima kralj veliko politično vlogo. Tudi zato je princesin položaj težak. Kraljeva družina ima namreč veliko sovražnikov, tudi zato, ker si Katalonci želijo neodvisnosti. Leonor je morala gledati, kako so v Barceloni med protesti goreli plakati njenega očeta. Je 14-letnica lahko kos takšnemu pritisku?

Nemški strokovnjak za kronane glave, Michael Begasse, je prepričan, da sta Felipe in njegova žena hčerko dobro pripravila na perečo situacijo. "O Španiji se z njo pogovarjata. /.../ Razložila sta ji, da obstajajo ljudje, ki si ne želijo monarhije,“ je strokovnjak povedal za RTL in dodal, da je Leonor svoje prve uradne dolžnosti opravila z odliko, kar pomeni, da jo starša dobro pripravljata na njeno bodočo nalogo.

 

Komentarjev 1
  • Snežinko 11:12 08.november 2019.

    Saj ni čudno, da Katalonci hočejo ven. Kot kaže ostali del Španije še vedno živi v 18.stoletju s svojmi kralji, kraljicami in princesami (kot Anglija...). Pa taka demokracija, kjer je glavni vladar podedovan in določen že pred rojstvom...