Magazin > VIP
34903 ogledov

Kraljica odstopa od uradnih dolžnosti

kraljica elizabeta Profimedia
Do nadaljnjega je ne bodo videli v javnosti.

Britanska kraljica se je že v začetku marca zaradi koronavirusa umaknila na grad Windsor, kjer bo v prihajajočih mesecih tudi ostala. Tako dolgo v času svojega več kot 60-letnega vladanja še ni bila odsotna.

In ta odsotnost bo trajala še nekaj mesecev. Kot pišejo mediji, so njeni svetovalci odpovedali že več nastopov, tako da je njen koledar do jeseni prazen. "Kraljica ne bo naredila ničesar, kar bi bilo v nasprotju z nasveti, ki se tičejo ljudi njene starosti. Upoštevala bo vsa navodila. O tem, kaj lahko in česar ne moremo storiti do oktobra, še potekajo pogovori,“ je povedal vir.

To sicer ne pomeni, da bo kraljica počivala. Še vedno se bo redno sestajala s premierjem Borisom Johnsonom, a le preko telefona, pregledovala dokumente in se dogovarjala s svetovalci. S podaniki se pogovarja s pomočjo sodobne tehnologije, nazadnje jih je preko videa nagovorila 8. maja. V Buckinghamsko palačo pa se verjetno še lep čas ne bo vrnila, pišejo mediji.

94-letno monarhinjo so zadnjič v javnosti videli 9. marca, ko je potekala maša ob praznovanju dneva Commonwealtha. 

Williamova priložnost

Ker tudi princ Charles spada v rizično skupino ljudi, ki se morajo zaradi novega virusa še posebej paziti, bo moral kraljičine dolžnosti, dokler ne bo cepiva oziroma se bo nevarnost za okužbo znatno zmanjšala, prevzeti William, pravi strokovnjak za kronane glave Nigel Cawthorne. Odkar je William poročen in je s pomočjo Kate dvignil ugled monarhije, si večina Britancev želi, da bi kraljica prestol predala vnuku in ne sinu. Le kaj se bo zgodilo, če te krize še nekaj časa ne bo konec ...