Magazin > VIP
2824 ogledov

Našemu umetniku grozil, da mu bo "odprl glavo"

Karmen Daš Instagram
Spletne grožnje so nedopustne in na to opozarja tudi mladi mariborski umetnik, ki spodbuja k prijavi spletnih nasilnežev ...

Pred dnevi je na priljubljeni mobilni aplikaciji TikTok mariborski drag perfomer, ki se za potrebe nastopanja oblači v lik Karmen Daš, doživel hud homofobni napad. Pod videom, ki ga je objavil, je namreč spletni nasilnež nanj naslovil več žaljivk in groženj. Karmen se je na te žaljivke odzvala v videu, kar pa je sprožilo nov plaz sovražnega govora. Eden od uporabnikov je drag performerju zagrozil, da zagotavlja, da ga bodo enkrat tako pretepli, da "za sebe ne boš vedel". 

Karmen Daš se je nato odločila, da na grožnje odgovori z novim videom, v katerem si je z make-upom okoli očesa in po obrazu narisala modrice, kar je sprožilo veliko sporočil njenih prijateljev in znancev, ki so bili prepričani, da jo je nekdo res pretepel. Z videom je želela opozoriti na grožnje in homofobijo, a spletnega nasilneža to ni ustavilo, saj ji je zagrozil tudi pod tem videom. Tokrat je celo napisal čas napada: "Jaz se ne zajebavam, poleti te poiščem na paradi ponosa v Ljubljani, pa ti glavo odprem." 

Karmen Daš | Avtor: Instagram Instagram

Odločno ukrepala in to svetuje tudi drugim

Ta reakcija je sodu zbila dno, zato se je drag performerka odločila vse skupaj objaviti tudi na svojem Instagram profilu ter obelodaniti nasilneža, ki ji grozi. Obenem pa je njegove komentarje prijavila pristojnim organom ter javnost pozvala, naj nasilneže in nestrpneže prijavljajo na Spletno oko. Njen video je naletel na številne pozitivne odzive, delilo pa ga je tudi nekaj znanih osebnosti, med njimi pevka Raiven, podprlo pa ga je tudi nekaj LGBT+ organizacij. 

"Na grožnje je treba opozoriti in jih ustaviti, še preden se sprevržejo v dejansko nasilje. S tovrstnimi komentarji nas ne bodo utišali, ampak nam bodo vplivi še več poguma, da se nasilnežem zoperstavimo, saj želimo živeti v odprti družbi, ki jo različnost ne ogroža, temveč bogati," je poudarila Karmen Daš, ki bo 18. aprila nastopila na spletnem dogodku Dragoslavia, ki združuje drag performerje in performerke iz držav nekdanje Jugoslavije. Na sporedu bo v živo prek spleta na Twitch TV.

Da je homofobija v Sloveniji še vedno prisotna, je razvidno tudi iz številnih komentarjev na spletu. Večinoma jih pišejo uporabniki, ki se skrivajo za anonimnimi (in lažnimi) profili, pojavljajo pa se tudi primeri, ki svojo nestrpnost izražajo prek resničnih profilov, za katerimi stojijo z imeni in priimki. Na spletu je prijava sovražnega govora enostavna (in lahko tudi anonimna), saj zgolj obiščete spletno stran www.spletno-oko.si, na kateri boste našli obrazec.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KARMEN DAŠ (@karmen.das)

Komentarjev 2
  • Orto 08:50 04.april 2021.

    UMETNIK ?!?!?!?!?