Magazin > VIP
65 ogledov

"Ni šlo za provokacijo, le opomin"

Zlatko Primož Zanoškar
Zlatan Čordić - Zlatko o pozivu k molitvi, ki je nedavno presenetil prebivalce ljubljanskega naselja Fužine.

Poziv k muslimanski molitvi, ki je pred kratkim odmeval po ljubljanskih Fužinah, je presenetil tudi raperja Zlatana Čordića - Zlatka: "Takrat sem bil na Fužinah, vendar nisem imel prstov vmes. Pred desetimi leti smo po istih zvočnikih, prav tako nelegalno, vrteli slovensko narodno glasbo, pa ni bilo take panike, kot je zdaj zaradi tega poziva k molitvi. Sem pa vesel, da so določeni ljudje pokazali svoj pravi obraz s tem, ko so komentirali 'Nož, žica, Ljubljanica'. Ne morem verjeti, da je družba še vedno tako umazana in nestrpna do drugačnosti."

Razočaran nad razmišljanjem določenih ljudi

"Imaš ljudi, ki bi radi živeli v miru, nekateri pa si v glavi ustvarjajo vojne. Razočaran sem nad razmišljanjem slednjih. Škoda, da so tudi nekateri, ki jih poznam, tako odreagirali. Ne morem verjeti, da so določeni ljudje v 21. stoletju še vedno tako nestrpni.  Mislil sem, da je Ljubljana pobarvana z multikulturo, a očitno bodo za pozitivne premike v človeških srcih in glavah morala preteči še mnoga leta, preden se bodo ljudje primarno začeli ukvarjati sami s seboj in manj z drugimi, drugačnimi … Če lahko imajo pravoslavci v Ljubljani svojo cerkev, ne vidim razloga, zakaj ne bi tudi muslimani v Sloveniji imeli svoje džamije," je prepričan raper, ki pravi, da je šlo za zgodovinski trenutek:

"Prijave na policijo (še) ni bilo in očitno to ljudi le ni tako zelo zmotilo. Mene bolj skrbijo sovražno nastrojeni komentarji, kot pa to, kar se je zgodilo. To je bil zgodovinski trenutek. Po mojih informacijah je bilo namreč v Sloveniji to slišano prvič po drugi svetovni vojni. Ni šlo za provokacijo, temveč le za opomin, da so med nami tudi pripadniki te vere. Na Fužinah med drugim živijo tudi delavci, ki so pustili zlomljene hrbte za Slovenijo, danes pa imajo minimalne pokojnine. Predstavljaje si njihove duše, kako so bile izpopolnjene, ko so slišali ta poziv k molitvi. Sem pa srečen, da se je to zgodilo na Fužinah. Raje vidim, da na Fužinah sprejemamo drugačnost, kot pa da bi imeli Tovšakovo, Zidarja in vse ostale lopove, ki uničujejo našo državo zadnjih dvajset let."

Zlatko še dodaja, da je sam odprt do vseh vrst drugačnosti: "Vsakdo ima pravico do svobodnega izražanja svoje vere. Ljudje, ki so verni in verjamejo v svojega boga, te ne bodo pustili na cedilu. Če bi bila Hilda, Zidar ali vsi njima podobni verni, ne bi nikoli naredili ljudem tega, kar so naredili. Redki so čisti."

Komentarjev 50
  • McBobo 09:20 28.september 2012.

    To imamo v zahvalo, ker smo predobri in čisto vsakega sprejmemo med sebe in mu dopustimo, da si tukaj ustvari boljše življenje, kot ga je imel tam, od koder prihaja. Samo tudi tega bo enkrat konec. Ker "multikulti" še nikjer ...prikaži več ni preživel; dokaz je Jugoslavija, tako bo slej kot prej počilo tudi v EU.

  • McBobo 09:03 28.september 2012.

    Mene pa zanima, kaj sploh delaš tukaj, če je ta tvoja Banja Luka tako oh in sploh? Inteligenten človek gre ponavadi na boljše. Vrni se tja, od koder si prišel, ker Slovenije nisi vreden.

  • McBobo 08:56 28.september 2012.

    Kaj pa lapaš? Kot ostale take te sprašujem; kaj sploh delaš tukaj? Poberi se, od koder ste se navlekli ti in tvoji, če se niste sposobni oz. se nočete prilagoditi tej državi in kulturi. Mi ni treba okoli gledati, ker ...prikaži več sem JAZ tisti ta pravi Slovenec. To da bi moji starši prosili neke muslimane, da vzamejo slovensko državljanstvo so tvoje mokre sanje. Že po tvoji pisavi vidim, da inteligenca ni ravno tvoja vrlina.