Magazin > VIP
11499 ogledov

Očitajo jim, da svetujejo poročenim parom, a sami niso bili nikoli poročeni

Poroka na prvi pogled Planet TV
Poroka na prvi pogled odpira marsikatera vprašanja.

Te dni gledalci na televiziji zavzeto spremljajo ljubezenski šov Poroka na prvi pogled, v katerem 6 parov išče ljubezen svojega življenja, pri premagovanju ovir, ki jih prinesejo odnosi, pa jim pomagajo strokovnjaki Timotej Strnad, Sonja Javornik in Špela Gornik.

V zadnjem času so se pojavili očitki, kako lahko poročenim parom svetujejo strokovnjaki, ki so trenutno samski. Timotej je za Žurnal24 nedavno priznal, da je samski in dodal: "Menim, da je zakonska zveza primerna za osebe, ki si želijo dolgotrajen in zrel odnos še uradno potrditi, hkrati pa menim, da zakon lahko zelo hitro postane veriga, ki povezuje dve osebi, ki nista vložili potrebnega dela v izdelavo zrelega in kvalitetnega odnosa. Za dober zakon se mi zdi pomembno, da partnerja nimata romantičnih iluzij in sta oba pripravljena na odnosu delati.”

Sonja Javornik, ki je že dvajset let ločena, pravi: "Tako, kot ne razumem tega, zakaj ljudje iščejo nasvete, kako ubežati izgorelosti pri tistih, ki jim ni uspelo, namesto da bi raje poslušali koga, ki kljub velikim delovnim obveznostim ni pregorel, ne razumem, zakaj bi moral o zvezi nujno svetovati nekdo, ki je celo življenje z enim partnerjem. Še posebej, ker so taki odnosi pogosto toksični. Mislim, da je pomembno, da nasvete delimo ljudje, ki smo s svojim življenjem in s svojimi odnosi res zadovoljni. Poznam ljudi, ki so več desetletij poročeni, pa to nikakor ne pomeni, da bi jih vprašala za mnenje o odnosu. V zadnjem letu recimo veliko svetujem prijateljici, ki se ločuje po 30 letih in je obema povsem očitno, da ima ona kljub dolgi zvezi  neprimerno manj izkušenj in znanja na tem področju. Tudi onkologi niso (vsi) preboleli raka, pa uspešno zdravijo bolnike. Za to, da lahko deliš nasvete glede odnosov, je najbolj pomembno, da imaš različne izkušnje, da poznaš različne primere. Že od malega sem rada opazovala dinamiko odnosov, ker sem bila velikokrat samska ali nisem imela resnega razmerja, sem hodila na dopuste s prijatelji - pari ali družinami, kar daje izvrsten vpogled v zakulisje nekega odnosa. Seveda pa sem se o tem še dodatno izobraževala. Ko sem gledala dolgoletne odnose prijateljev, sem žal velikokrat spoznala, da sem sama, ker me zanima samo kvaliteten odnos, ne pa vloga žrtve ali kaj podobnega. In ker nisem mogla imeti otrok, nisem imela razloga, da bi sklepala pretirane kompromise. Dokler sem v odnosu lahko napredovala in uživala, sem naredila vse za partnerstvo, ko pa temu ni bilo več tako, sem zvezo prekinila. Ker sem lahko, saj imam svojo kariero in denar."

Partnerska terapevtka Špela Gornik pa dodaja: “Slišim vaše popolnoma upravičeno vprašanje. Moj partner ne izpusti prilike, da se ne pošali, da sem bila še pred nekaj leti gostja v oddaji z naslovom Večno samska. Partnersko svetovanje je zadnji nivo moje vseživljenjske poti. Ta pot je vodila po različnih kontinentih sveta, začenši z diplomo sinologije in več kot desetletnim delom s kitajskimi zdravniki kitajske tradicionalne medicine. Leta 2019 je moje življenje oplemenitila odločitev, da se podam na študij relacijske partnerske terapije. Pri svojem delu sem vedno razumela, da srčika zdravja/ mentalnega, spolnega in telesnega izvira iz posameznikove ozaveščenosti, tako telesno kot duhovno, in se krona s partnerstvom v dvojini. Najboljši odgovor glede naše strokovnosti bo dejansko naše delo s pari na konkretnih primerih v oddaji Poroka na prvi pogled. Tu boste spoznali moje moralne nazore, tehniko vodenja parov in spodbujanja k relacijski zavesti. Ne bom šla v detajle svoje osebne zgodbe, a naj zaključim s kitajskim pregovorom: Najboljši čas za sajenje drevesa je bil pred 20 leti, drugi najboljši čas pa je sedaj.”

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar lopov
    lopov 17:58 06.april 2024.

    Luzerji znucani istim svetujejo

  • Pierre 15:00 06.april 2024.

    Hrvati so imeli pred več leti idejo, da bi spolno vzgojo v šolah poučevale nune. Zadeva je propadla. Kako naj nuna razlaga puncam, kaj je to orgazem? Ali pa....

  • Toni 14:19 06.april 2024.

    Župnik ima neke vrste družinsko svetovanje pred poroko, kar je enako. Saj pravijo, da kdor zna, ta naredi, kdor ne zna, kritizira.