Magazin > VIP
21579 ogledov

Opravičilo: Zala Djuric se je spozabila

zala đurić Instagram
Od strahu jo je zvijalo v želodcu.

Igralka, pevka in pesnica Zala Djuric se je v kolumni za revijo Onaplus, ki je objavljena na spletni strani medija, razpisala o rasizmu in se spomnila na dogodek iz osnovne šole.

V svojem zapisu se je opravičila svojemu nekdanjemu sošolcu Gašperju, ki ga je označila za "čefurja“, ker ji v 4. razredu ni dovolil, da bi med testom prepisovala od njega.

"Tako globoko razočarana sem bila, da sem ga hotela malo zbosti in edina beseda, ki mi je v tistem trenutku padla na misel, je bila »čefur«. 'Ker si ti čefur, majkemi,' sem zasikala. Seveda sem bila zaradi žaljivke poslana k ravnateljici, ki mi je povedala, da bo naslednji dan na sestanek povabila tudi moje starše. Po končanem pouku sem takoj odhitela domov, da bi mami in oči slabe novice slišala najprej od mene. Od strahu pred njunim odzivom me je zvijalo v želodcu,“ je zapisala.  Staršema je svojo napako priznala, nakar jo je njen oče vprašal, kako je dečku ime. "'Gašper, Gašper Robida … Veš tisti, ki je na božičnem koncertu igral harmoniko …' sem jokavo odgovorila. Mami se je očitno odvalil kamen od srca, oči pa je prasnil v smeh, rekoč: 'E, onda uredu.' Ta reakcija je bila zame povsem nepričakovana. /.../Še nekaj časa po tem incidentu, se mi je očijev komentar zdel nerazumljiv, dokler nisem dojela, da je čefur grd izraz za brata z juga. Potem se je tudi meni zdelo smešno, da je Đurić rekla Robidi, da je čefur. Če bi kaj takega rekla Radovanoviću, bi bile posledice hujše, saj je on vendarle cel čefur, jaz sem pa samo pol …“

Zala se je sošolcu ob tej priložnosti opravičila še enkrat: "Gašper, če bereš to kolumno, oprosti še enkrat za tisto v četrtem razredu, nisem prav odreagirala.“

Naša igralka še pravi, da je v tistem trenutku pozabila na rasno nestrpnost. "Ker nisem bila tako vzgojena in dokler se diskriminacije niso začele dogajati mojim bližnjim, nisem mogla verjeti, da to sploh obstaja. Vzgojena sem bila v ljubezni in spoštovanju,“ pravi mlada umetnica, ki je ob tem še dodala, da ni pomembno le to, zakaj se borimo, ampak tudi kako - predvsem z veliko ljubezni in neustrašno voljo.

Komentarjev 19
  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 22:59 16.junij 2020.

    Oproščeno, nisem več Gašper Robida, zdaj sem Suljo Siromašević,tako da sva ista.

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 21:38 16.junij 2020.

    evo, zato se je pa bolje napiti, kot snifati....čeprav je alkohol za reveže in bolj nevaren.

  • blayo 19:55 16.junij 2020.

    He he, ta je dobra... čefur se opraviči nečefurju zato ker ga je zmerjal s čefurjem. Tko kot če bi črnec hotel oropati štacuno katere lastnik bi bil belec. Ta bi mu to preprečil, črnec bi ga pa nato ozmerjal ...prikaži več za zajebanga nigrja.