Magazin > VIP
2979 ogledov

Poznate? Nenavaden hobi našega voditelja

Jani Krmac osebni arhiv
Ste vedeli, da to sploh obstaja?

Jani Krmac, voditelj oddaje Vinilni časi na TV3 ima poleg glasbe še eno veliko ljubezen in to so živali.  Ukvarja z naravno konjerejo, dresuro, kaskaderstvom, doma pa ima še kup drugih živali, v zadnjem času je čisto nor na črne kokoši, ki jih celo vozi na razstave … 

"Marsikdo misli, da obstajajo samo razstave mačk in psov, a vendar temu ni tako. Zaradi dobrega genetskega materiala in za ohranjanje čistosti določenih pasem so organizirane razstave za mnogo različnih vrst živali. Jaz razstavljam kokoši in to ne neke običajne pasme, temveč zelo posebne in zanimive. To so Ayam cemani, ki izvirajo iz Indonezije. Značilnost te pasme je v tem, da imajo hiperpigmentacijo. Zanimivost pasme Ayam cemani je, da imajo vse črno, od zunaj in od znotraj, organi, kosti …, a njihova jajca so svetla, skoraj bele barve in ne črna, kot pišejo nekateri mediji. Sem tudi edini v Sloveniji, ki se resno ukvarjam s selekcijo le teh. Najboljše primerke uvažam iz cele Evrope in ustvarjam nove generacije na slovenskih tleh. Problem je, ker so jih Evropejci že mešali z drugimi pasmami in jih tako počasi uničili. Uvoz iz Indonezije pa je nemogoč, saj zakonodaja tega ne dopušča in je vse strogo kontrolirano na carinah, tudi valilna jajca," pove Jani. 

Jani Krmac | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv

Priznava pa, da mu, tako kot v večini drugih panog, precej preglavic trenutno povzroča koronavirus: "Korona nam je prinesla veliko slabega na področju selekcije in osveževanja krvi. Sem tudi član društva gojiteljev malih pasemskih živali Gornja Radgona. Zadnjo razstavo smo organizirali prav mi, v času covida, septembra 2020 in to je bila tudi edina razstava v tem letu na sploh. S tem, ko ni bilo razstav, smo rejci težko sami ugotavljali, kateri primerki so primerni za nastanek naslednje generacije, saj imamo zato strokovno podkovane sodnike, ki nam dajejo s primerno razstavno oceno pravilne smernice v vzreji perutnine. Zaprtje meja je še eden velik problem, saj je Slovenija majhna in hitro se nam lahko začne križanje v sorodu, zato radi odpotujemo v sosednje evropske države in pripeljemo nove osvežitve krvi. Letos bo imelo naše društvo ravno tako razstavo, a le, če nam bo NIAS pustil."

Jani Krmac | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv

Sorodne novice