Magazin > VIP
5989 ogledov

Poznate tragično usodo najljubše sestre princa Philipa?

princ philip
1/5
Profimedia
Pravijo, da je zaradi sestrine usode tako trdoživ.

Britanski princ Philip bo danes svoj 99. rojstni dan praznoval osamljeno na gradu Windsor, kamor so ga pred tremi meseci s helikopterjem prepeljali s posesti Sandringham. Zaradi trajajoče pandemije koronavirusa bo princ glede na poročanje britanskih medijev rojstni dan preživel le v družbi svoje soproge, britanske kraljice Elizabete II. 

Po poročanju britanskega časnika Daily Mail bodo pripravili le "preprosto kosilo za princa in kraljico", večjega praznovanja pa ne načrtujejo.

Philip se je rodil leta 1921 na grškem otoku Krf kot grški in danski princ, a je bil z družino izgnan iz Grčije še kot dojenček. V Elizabeto se je zaljubil že, ko je bilo njej le 13 let, on pa je bil kadet mornarice. Še dandanes predstavlja Philip največjo oporo kraljici. Upokojil se je šele pri 96. letih, zadnji uradni nastop pa je imel pred skoraj tremi leti na vojaški paradi. Od takrat je okoli njega precej mirno.

V skrbeh za njegovo zdravje

Naslovnice je sicer napolnil, ko je bil pri 97. letih vpleten v prometno nesrečo in se je šele po pritisku javnosti odrekel vozniškemu dovoljenju. Malo pred lanskim božičem pa je bil za Britance nov šok, ko so princa sprejeli v bolnišnico. Podrobnosti niso bile znane, le da so ga sprejeli preventivno, je pa Philip sveti večer potem že preživel ob družini na posesti Sandringham.

Kljub zavidljivi starosti princ ni izgubil svojega pikrega smisla za humor. "Nič ne spodbudi nekoga bolj, kot da se ga spominja, da leta minevajo vse hitreje in da začne lak odstopati od starih okvirjev," je zapisal princ leta 2011, ko je prejel naziv "starec leta".
Princ je bil v svojih skoraj sto letih pokrovitelj, predsednik ali član več kot 780 organizacij in je ostal z njimi povezan tudi po jeseni leta 2017, ko se je upokojil. Od leta 1952 je sicer opravil več kot 22.000 samostojnih obveznosti v službi palače.

Z Elizabeto sta se poročila leta 1947 in prva leta živela na Malti, kjer je bil Philip nameščen v mornarici. Njuno življenje se je korenito spremenilo pet let kasneje, ko je nepričakovano umrl Elizabetin oče, kralj Jurij VI. Philip je takrat zapustil aktivno služenje v mornarici, naziv britanski princ pa je prejel leta 1957.

V zakonu so se paru rodili štirje otroci - Charles, Anne, Andrew in Edward. Imata po osem vnukov in pravnukov.

Kot najstnik izgubil svojo najljubšo sestro

Philipova mladost ni bila enostavna. Njegova mama je imela zdravstvene težave, zato se je zelo navezal na Cecilie, eno od svojih štirih sester. Ko mu je bilo 16 let, je Cecilie umrla in mladi princ je izgubil svojo največjo oporo.

Princesa je dočakala le 26 let. Novembra leta 1937 so bili noseča Cecilie, njen soprog, njuna dva majhna sinova in tašča na poti v London na poroko princesinega svaka. Princesa je bila takrat v osmem mesecu nosečnosti. Med letom so se začeli popadki, zato je pilot poskušal prisilno pristati. Vreme je bilo slabo in letalo je trčilo v dimnik neke tovarne v Belgiji. V razbitinah so našli tudi posmrtne ostanke novorojenčka. 

Cecilie je imela še enoletno hčerko, ki jo je tistega dne pustila doma. Posvojil jo je njen svak. Dekletce je zaradi meningitisa umrlo dve leti pozneje. 

 

Komentarjev 1
  • alojz73 14:56 11.junij 2020.

    Sigurno mu bo Elizabeta skuhala večerjo za rojstni dan.