Magazin > VIP
8094 ogledov

Serena Williams: Če ne bi bila tako vztrajna, bi umrla

serena williams Profimedia
Sama si je postavila diagnozo in imela je prav.

Teniška igralka Serena Williams je za Elle napisala esej o svoji porodni izkušnji. Njena hčerka Olympia se je leta 2017 rodila s carskim rezom, je razkrila 40-letnica, ki si je sicer močno želela poroda po naravni poti. 

Po porodu pa so se pojavili zapleti, ki bi bili za športnico lahko usodni. Na srečo Serena zelo dobro pozna svoje telo in je poslušala svojo intuicijo. 

Serena po porodu ni čutila nog, imela je velike bolečine in tudi težave z dihanjem, zaradi česar je začela močno kašljati. Ker je pri tem naprezala trebušne mišice, so ji počili šivi in morala je na novo operacijo. Žal ta ni bila edina ... Po drugem posegu se je tako slabo počutila, da je mislila, da bo umrla. "V sobi so bili moji in moževi starši. Poskušali so se z mano pogovarjati, jaz pa sem ves čas razmišljala: 'Umiram, umiram. Moj bog.' Mislila sem, da bom izgubila zavest," se spominja Williams.

Ker je leta 2010 imela v pljučih krvni strdek in spada med osebe z visokim tveganjem, je Serena takoj, ko so se pojavile težave, zaprosila za zdravila za redčenje krvi, ki pa jih zaradi rane na trebuhu ni dobila. Ker se je njeno stanje slabšalo, je vztrajala, da potrebuje slikanje pljuč in zdravila za redčenje krvi. Medicinska sestra jo je odslovila, jo je pa na srečo poslušala zdravnica. Preiskave so pokazale, da je Serena kašljala zaradi embolije, zdravniki pa so pozneje odkrili še več krvnih strdkov, ki jih je bilo treba razbiti, preden bi prišli do pljuč ali do srca, ter tudi hematom v trebuhu.

Serena je svojo zgodbo delila, da bi opozorila na žalostno statistiko. V ZDA je verjetnost, da med porodom umre temnopolta ženska, skoraj trikrat večja kot pri belkah. "Strokovnjaki pravijo, da bi veliko število teh smrti lahko preprečili. Biti slišan in ustrezno obravnavan pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Vem, da bi bila ta statistika drugačna, če bi zdravstvo prisluhnilo izkušnjam temnopoltih žensk," pravi Serena, ki je bolnišnico lahko zapustila šele en teden po porodu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.