Magazin > VIP
40 ogledov

Šestdeset let princa Charlesa

Uradni portret Charlesa ob 60. rojstnem dnevu ...
1/11
Žurnal24 main
Princ Charles že rekordnih 56 let čaka, da bo sedel na prestol, pišejo mediji ob šestdesetem rojstnem dnevu britanskega princa, ki bi bil rad (končno) kralj.

A pri prinčevih šestdesetih je le malo znakov, da bo Charles na prestolu kmalu zamenjal mamo, kraljico Elizabeto II. Ki je že večkrat namignila, da bo "v službi" do smrti. In ker je njena mati umrla, ko je imela 101 leto, se bo Charles, "ujet" med svojo nepremakljivo 82-letno mater in svoja fotogenična in priljubljena sinova, morda še načakal ... Pri starosti, ko navadni smrtniki razmišljajo o upokojitvi, on pač še vedno čaka svojo novo službo.

Princ Charles Philip Arthur George Mountbatten se je rodil 14. novembra 1948, skoraj leto po poroki svojih staršev, princese Elizabete in princa Filipa. Vsem otrokom, ki so se na Otoku rodili isti dan kot prestolonaslednik, so takrat iz Buckinhgamske palače poslali košaro z darili. Elizabeta, ki je mama prvič postala pri 22 letih, je kraljica postala leta 1952, Charles pa je dobil še sestro Anno ter brata Andrewa in Edwarda. Njegovo otroštvo je bilo drugačno; hodil je v najboljše šole – in imel težave z matematiko – ter starše videval manj kot drugi otroci.

... in nasmejani Charles. © AFP

 

Zakonska zveza treh
Ko je prišel čas za vojaško kariero in ženske, se je mladi prestolonaslednik izkazal. Ženske je imel rad in (kljub občasnemu zgražanju javnosti in medijev) se je dobival z mnogimi – tudi s Camillo Shand, ki je pozneje postala Camilla Parker-Bowles, in Sarah Spencer, sestro svoje bodoče žene. Charles in enajst let mlajša lady Diana Spencer sta se srečala leta 1977, štiri leta pozneje sta se zaročila in istega leta 29. julija poročila v katedrali St. Paul's v Londonu. Prinčev skok v zakon je na televiziji gledalo 750 milijonov ljudi po vsem svetu. Enajst mesecev po poroki se je rodil princ William, leta 1984 še princ Harry, a družinska sreča je bila samo navidezna. In za (skoraj) vse težave – britanski tabloidi so tekmovali, kateri je bolje obveščen o vseh prešuštvih – naj bi bilo krivo Charlesovo ljubimkanje s Camillo. Prinčev ugled je bil nekaj časa precej na psu, Diana je izjavila, da je bil to "zakon treh". Od leta 1992 sta Diana in Charles živela ločeno, leta 1996 sta se uradno ločila in leta 1997 je Diana umrla v (sumljivi?) prometni nesreči v Parizu.

Camilla, njegova največja zmaga
Camilla, ločenka z dvema otrokoma, in Charles sta svoje razmerje še nekaj let bolj ali manj neuspešno skrivala in se tiho bojevala za naklonjenost javnosti, leta 2003 pa sta začela živeti skupaj. Britanci so končno začeli razumeti, da Charles res ne more brez Camille, ki je bila dolga leta osovražena "druga ženska". Valižanski princ, ki za zajtrk najraje jé umešana jajca ("biokokoši" seveda), je pred oltar drugič zakorakal aprila 2005 in zaživel precej mirnejše družinsko življenje, ki ga prekinjajo skoraj samo škandalčki, povezani z obema sinovoma. Harryja so med drugim že leta 2002 zasačili s travo in alkoholom in oče ga je za en dan poslal na "ozaveščanje" na rehabilitacijsko kliniko.

Camilla je končno tam, "kjer bi morala biti že zdavnaj". © AFP

 

Princ med ekogredicami
In včasih se zdi, da je že obupal, da bo kdaj sedel na prestol. Zato se raje posveča drugim stvarem. Charlesa so velikokrat kritizirali, ker je včasih zelo staromoden (ljubi lov in sploh streljanje), a bolj kot staromoden je moderen princ, ki ima rad umetnost, krajinarstvo, urbanizem in arhitekturo. Organsko oziroma ekološko kmetijstvo podpira že od leta 1984 in veliko časa namenja skrbi za okolje. Pred leti je v intervjuju za BBC na svoji farmi v Gloucestershiru – Charles rad pozira med svojimi gredicami – govoril o prihodnosti okolja, kmetijstva in hrane ter poudaril, da so klimatske sprememe "največji izziv za človeka". Skrbi ga za zdravje svojih rojakov, ki jih je že pozval, naj več hodijo in telovadijo, ker posnemanje ZDA (v mislih je imel hitro hrano in debeljenje Britancev) ne vodi nikamor.

Lahko bi samo smučal
"Prvi poklic" valižanskega princa je torej že veliko let dobrodelnik in aktivist. Prinčev sklad (Prince's Trust) je bil ustanovljen že leta 1976 in je tako ali drugače pomagal več kot pol milijona neprivilegiranim mladim, dobrodelne poteze Charlesa, mecena ali predsednika ogromno organizacij pa je nemogoče prešteti. Nekoč je namignil, da mu vsega tega ne bi bilo treba početi in da če bi hotel, bi "preprosto pustil vse in do konca življenja smučal". Ter se vmes včasih pozabaval še z lovom, ribolovom, polom, slikanjem ... Ugled pa si je že zelo povrnil, čeprav se Britanci vedno z največjim veseljem malo ponorčujejo iz "princa na čakanju". A tudi biti princ je včasih bolje kot biti kralj – med drugim lahko princ Charles bolj iztegne jezik kot bi ga kralj Charles! Ali kralj William, saj mnogi mislijo, da bi moral Charles, ko pride čas, prestol prepustiti kar svojemu prvorojencu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.