Magazin > VIP
11984 ogledov

Škandal: Bodo zmagovalko Eurosonga naknadno diskvalificirali?

netta
Je Evrovizija v Izraelu pod vprašanjem?

Pesem Toy, s katero je pevka Netta letos zmagala na Eurosongu, naj bi bila plagiat. To trdi ameriška založba Universal Music Studio, ki je skladateljem zmagovalne pesmi poslala opozorilo pred tožbo. Pesem naj bi po ritmu močno spominjala na skladbo Seven Nation Army rock skupine The White Stripes, ki je bila izdana leta 2003.

"Vse pesmi, ki sodelujejo na Eurosongu, morajo biti originalne. Če se obtožbe, da gre za plagiat, izkažejo za resnične, bo Izrael diskvalificiran in Netta bo ob zmago. Izrael v tem primeru ne bo gostitelj Evrovizije 2019,“ je poročala izraelska televizija.

netta Zmagovalka Evrovizije Magazin Zmagovalka Evrovizije: Tako grdo se je njeno spremstvo obnašalo do Avstrijca

Eden od avtorjev skladbe Toy je že odpotoval v ZDA, da bi na miren način razrešili spor. "Presenečen sem nad tem pismom. Težavo odpravljamo. Verjamem, da se bomo v naslednji tednih uspešno dogovorili in da bosta obe strani zadovoljni,“ je povedal.

Tudi če se sprti strani dogovorita, obstaja verjetnost, da bodo organizatorji Evrovizije Netto diskvalificirali. Na podobnost med pesmima je marca letos opozoril že izraelski glasbeni kritik Ben Shalev, ki je napisal, da upa, da avtor Seven Nation Army pesmi ne bo slišal.

Komentarjev 3
  • borut54 14:13 06.julij 2018.

    Bo že držalo. Ritem je zelo podoben naši Na planincah sončece sije. Torej bi morali mi tožiti Američane zaradi plagiatorstva. Naj plačajo. Samo ne izbrati take odvetnike kot so jih zaradi arbitraže.

  • Skias 12:32 06.julij 2018.

    Ok kaj vi kadite! Po stilu je bolj podebem kakemu komadu od Timbalanda ne pa the white stripes ajajaj. Dan danes je že toliko komadov, da je skorajda nemogoče naredit unikaten komad 1 komad od njega https://www.youtube.com/watch?v=25LBTSUEU0A no ni sam