Magazin > VIP
116 ogledov

Spomin na Tošeja je še vedno živ

1/19
Žurnal24 main
Danes minevajo tri leta od smrti makedonskega pevca Tošeja Proeskega. Spomin nanj še zdaleč ni pozabljen, na kar dan za dnem opozarjajo njegovi oboževalci.

16. oktobra 2007 je Toše spal na sovoznikovem sedežu v terenskem džipu VW Tuareg, ki ga je vozil Georgij Georgijevski, v avtomobilu pa je bila tudi njegova menedžerka Ljiljana Petrović. Pevec je bil namenjen v Zagreb, kjer je imel poslovne obveznosti, nekaj dni za tem pa je imel napovedan koncert v Ljubljani. Tošejev voznik je usodnega dne na hrvaški avtocesti prehiteval tovorno vozilo, se s sprednjim desnim delom pokrova motorja vanj zaletel, nato pa ga je odbilo v zaščitno ograjo na avtocesti. Hudim poškodbam je podlegel le Toše. Tistega dne ni žalovala le Makedonija, temveč vse države nekdanje Jugoslavije.

„Izgubil sem brata, izgubil sem del sebe“
Sicer pa je spomin na makedonskega pevca še kako živ. Mediji Tošeja še vedno niso pozabili, prav tako ne usodne nesreče, ki je strla srca mnogim Tošejevim oboževalcem. Letos so namreč Georgijevskega, ki izgube svojega najboljšega prijatelja Tošeja ni plačal samo s solzami, obsodili na dve leti zaporne kazni. Makedonsko sodišče je potrdilo, da je Georgijevski zakrivil prometno nesrečo na hrvaški avtocesti Zagreb-Lipovac. Georgijevski naj bi med vožnjo zaspal, vozil pa naj bi tudi s preveliko hitrostjo. Georgijevski, ki ga prijatelji kličejo Đole, se je na novico odzval vdan v usodo. "Izgubil sem brata, izgubil sem del sebe. Moja bolečina je večja od katere koli kazni, ki mi jo lahko naloži sodišče. Ta bolečina, ki jo nosim v sebi, bo ostala z mano do smrti," je povedal. Toše in Georgij sta bila namreč najboljša prijatelja, poznala sta vse življenje, Toše pa ga je klical kar "brat". Občutek krivde zaradi nesreče je Georgija tako mučil, da je poskušal storiti celo samomor.

Bil je in ostal bo velik med največjimi

Najpopularnejši makedonski pevec se je rodil 25. januarja 1981 v Prilepu v osrednji Makedoniji. Njegov prvi pomembnejši nastop je bil na otroškem festivalu Melfest v Prilepu, kjer je zmagal dvakrat zapored v letih 1996 in 1997. Mnogi so že takrat prepoznali njegov talent, ki ga je kmalu izstrelil med zvezde. Toše je blestel tudi v duetih - s Tonyjem Cetinskim je zapel Lagala nas mala, z Antonijo Šola Volim osmjeh tvoj, Anja Rupel pa se mu je pridružila v pesmi Krajnje vrijeme. Toše ima tudi pri nas veliko oboževalcev, pesem Moja pa je posnel tudi v slovenščini.

Po tragični smrti mladega pevca se je Makedonija zavila v črno. Tošeja so ga pokopali z državniškimi častmi, oboževalci pa so njegovo zadnje počivališče spremenili v pravo svetišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.