Magazin > VIP
1985 ogledov

V Ljubljani potekala žalna seja v spomin na Jurija Součka

Jurij Souček
1/16
Anže Petkovšek
Pogreb Jurija Součka bo jutri, danes pa je zanj v Mestni hiši potekala žalna seja.

Pretekli teden se je za vedno poslovil legendarni igralec Jurij Souček. Danes so se častnemu meščanu v Ljubljani v Mestni hiši poklonili z žalno sejo, jutri pa bo na Žalah potekal njegov pogreb.

Na sejo so danes med drugim prišli tudi odvetnik Peter Čeferin, zakonca Kučan in Svetlana Makarovič.

Ljubljanski podžupan Dejan Crnek je na žalni seji, ki se je začela z minuto molka, Součka med drugim označil za resnično velikega, edinstvenega in neponovljivega igralca z legendarnim glasom.

Kot je še dejal Crnek, Součkove izjemne umetniške stvaritve nikogar niso pustile ravnodušnega, njegov prispevek k slovenski umetnosti tako po obsežnosti kot tudi raznovrstnosti opusa pa je prav tako označil za neprecenljivega. Izpostavil je tudi njegovo ustvarjanje za otroke in povedal, da so ob Součkovem žlahtnem prepoznavnem glasu dobesedno odrasle cele generacije.

Součka so po besedah ljubljanskega podžupana, ki je tudi orisal Součkovo osebno in raznoliko profesionalno pot kot igralca, režiserja in pripovedovalca, odlikovali tudi izrazito karizmatična in energična osebnost, hudomušen karakter ter napreden in zvedav duh.

Jurij Souček je v svoji karieri ustvaril približno 150 gledaliških in skoraj 600 radijskih vlog. Nepozabne so njegove sinhronizacije risanih junakov, kot so Palček Smuk, Pipi in Melkijad ter še mnogi drugi. Uveljavil se je tudi kot režiser, igral v več slovenskih filmih, radijskih in TV-igrah ter oddajah za otroke. V spomin in srca Slovencev se je zapisal, ko je posodil glas risanim junakom, kot so Flip iz Čebelice Maje, Maxi pes Fik in palček David. Za svoje delo je leta 1994 prejel Borštnikov prstan, leta 2005 pa viktorja za življenjsko delo. Leta 2018 je prejel tudi nagrado Franeta Milčinskega - Ježka za življenjsko delo.

Njegov radijski opus je eden najobsežnejših v zgodovini slovenskega radia. Njegov prispevek k radiofonski umetnosti je neprecenljiv, tako po obsežnosti kot po raznovrstnosti opusa. Součkove prve televizijske nastope je zaslediti že v letu 1958, kjer je zaigral v prvih smešnih skečih s Franetom Milčinskim-Ježkom. V minulih šestih desetletjih je nato postal eden najbolj prepoznavnih obrazov in glasov slovenske televizije.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.