Magazin > VIP
46917 ogledov

Vnukinji Cirila Kosmača ne gre najbolje

Nina Kosmač Osebni arhiv
Ekstravagantna pisateljica je v resnici vnukinja legendarnega Cirila Kosmača.

Pisateljica in pesnica Nina Kosmač, ki pravi, da ji kot večini Slovencev v zadnjem času ne gre ravno najbolje, nenehno menjava videz. Posumili smo, da gre morda za krizo srednjih let, vendar nam je zaupala, da je večkrat nista prepoznala niti njen španski bivši mož in mama. 

Zaradi svoje pojave je bila že kot gimnazijka v švicarskih internatih (drugače sicer zglednega vedenja in odličnih ocen) večkrat klicana k ravnatelju. Predvsem zaradi strganih kavbojk, nenavadne barve las ali napisov na kavbojkah, kot so Acid house in Fuck off. Še danes je vedno zavita v oblak parfuma, njen zaščitni znak pa so sončna očala. Pravi, da je to neke vrste ščit pred zunanjim svetom oziroma trik, ki ga uporabljajo ljudje, ko želijo biti neopazni ali neprepoznavni. Enako trdi za ekstravagantna oblačila, ki včasih delujejo kot odbijajoč ščit pred zunanjimi vsiljivci.

Sicer pa je Nina Kosmač skoraj celo svoje življenje živela v tujini. Kot hčerka diplomata Jerneja Kosmača je veliko potovala po svetu, se šolala v Švici, Braziliji in Peruju. Po ločitvi staršev je bila razpeta med Rimom in Španijo, kjer se je tudi poročila in ustvarjala. Kar 25 let je prozo in poezijo pisala v španščini, odkar je zadnja štiri leta živi v Sloveniji, pa je napisala roman Utvare, ki ga je financiralo Ministrstvo za kulturo. V kratkem se pripravlja na izid kratkih zgodb Srebrni prah, ki bodo izšle tudi v španščini. Ilustriral jih je Rafael Amargo, znani umetnik, plesalec in koreograf. 

A trenutno njena kariera stoji, izid nove knjige se zavlačuje, zaradi ukrepov je bila primorana odpovedati turnejo po Sloveniji, v vodo so padli tudi načrti za rubriko na enem izmed spletnih portalov. Zato si čas krajša z igranjem s preoblekami in prijatelji, med katerimi, kot ponosno pove, je tudi igralec Boris Cavazza

Komentarjev 8
  • matermila 05:38 19.november 2021.

    Fetihovi Ani je uspelo spacati en prispevek, brez da omeni "znanega" Slovenca. Ana, ti jih menda ja ni zmanjkalo, da si se lotila vnukinje "znanega" Cirila ?

  • eminenca 13:40 18.november 2021.

    balada o trobenti in oblaku ... najbolj brezvezna knjiga, ... nikoli nisem razumel za kakšno balado gre s trobento in oblaki ... bil sem pred profesorico popolnoma nem ... enostavno nisem razumel za kaj sploh gre ... bili so neki ...prikaži več partizani, ampak ne vem kje so dobili tisto trobento ... sik totalno, sej ni čudno, da je tako s familijo

  • albert6 08:23 18.november 2021.

    To sodi v rubriko kurbarija

Sorodne novice