Magazin > VIP
5471 ogledov

Zato britanske restavracije z jedilnikov umikajo avokado

avokado Profimedias
“Krvavi” sadež.

Britanske restavracije z jedilnikov umikajo avokado, ker naj bi dobiček od prodaje tega sadeža šel v žep drogeraškim kartelom, ki so prevzeli nadzor nad sadovnjaki in kmetijami v mehiški zvezni državi Michoacan, kjer avokadu pravijo tudi “zeleno zlato”. Tamkajšnje klimatske razmere so idealne za vzgojo tega sadeža, zato največji pridelovalci avokada prihajajo ravno iz te zvezne države, ki ima sedaj očitno težave s karteli.

Narkokartel Vitezi templarji naj bi s prodajo “krvavih” avokadov v Veliko Britanijo na leto zaslužili kar 150 milijonov funtov. Sunday Express poroča, da je ta posel celo bolj dobičkonosen od prodaje marihuane. 

avokado Magazin Avokado: To nevarno napako dela večina od nas

Kuhar JP McMahon, ki se lahko pohvali z Michelinovo zvezdo, je javnost in lastnike restavracij celo osebno pozval, naj prenehajo s kupovanjem “krvavih diamantov iz Mehike”. “Do sprememb ne bo prišlo, če se jim potrošniki ne bodo odpovedali. Avokada v naših restavracijah ne strežemo več. Dovolj je alternativ. Ne uporabljam ga zaradi učinka, ki ga ima gojenje avokada v državah, od koder se uvažajo - nasilje v Mehiki, krčenje gozdov v Čilu,” je povedal.

Tudi kavarna The Wild Strawberry cafe v Buckinghamshireu, ki je na teden za svoje jedi porabilo tudi do 1000 kosov avokada, tega sadeža ne streže več. “Obsedenost Zahoda z avokadom je ustvarila neverjeten pritisk na pridelovalce in cene dvignila v nebo,” je razložila lastnica kavarne Katy Brill.
Komentarjev 1
  • majda02 12:56 16.december 2018.

    Raje moralizirajte pri mesu. Napisite raje clanke o tem kako morajo trpeti zivali preden koncajo na krozniku. O tem se nic ne pise.