Magazin > VIP
26375 ogledov

Zato je britanski dvor pred javnostjo skrival princa Johna

John Charles Francis Profimedia
Princ John je bil najmlajši sin kralja Georgea V., a ga kljub temu skoraj nihče ne pozna, saj je zelo mlad umrl. A to ni edini razlog.

Portal Brigitte poroča, da je dvor princa Johna Charlesa Francisa (na fotografiji v spodnji vrsti na skrajni levi) pred javnostjo skrival.

John se je kralju in kraljici Mary van Teck rodil 12. julija 1905, dočakal pa je le 13 let – iz zgodovinskih knjig pa naj bi po pisanju zgoraj omenjenega medija izginil že veliko prej.

O princu se je začelo govoriti šele konec devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko se je na dražbi znašel album s fotografijami, ki je bil nekoč v lasti Edvarda VIII. V tem albumu je bila fotografija dečka v mornarski obleki, ki ga javnost do takrat ni poznala. Šele takrat naj bi se začeli vsi spraševati, zakaj Johna ni bilo na uradnih fotografijah. Deček se ni udeleževal javnih dogodkov – niti na očetovem kronanju ga ni bilo.

John naj bi že zelo zgodaj začel kazati znake duševne prizadetosti. Mediji so poročali o dečkovih nenavadnih izjavah, John pa naj bi bolehal tudi za epilepsijo, ki naj bi ga na koncu tudi ubila. Pri 13. letih je John po epileptičnem napadu namreč umrl.

Za mladega princa je skrbela varuška Charlotte Lalla Bill, ki je bila njegova edina zaupnica. V zadnjih letih svojega življenja, ko je živel v izolaciji na posestvu York Cotage, je bil skorajda izključno v stikih le z njo.

Družina naj bi se bala, da bi jim John v javnosti naredil sramoto. Njegovi bratje naj bi označili za „žival“. Za njim niso žalovali, le zapisi Johnove matere pričajo o tem, da je vsaj ona jokala za njim.

Kaj točno se je z dečkom dogajalo, svet verjetno nikoli ne bo izvedel. Če bi dočakal visoko starost, bi morda spoznal sedanjo kraljico. John je namreč Elizabetin stric.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.