Magazin > VIP
120 ogledov

Žena mentorja v Sloveniji že 25 let brez državljanstva

knz Zaplana Anže Petkovšek
Matjaž Zupančič in njegova žena Najla se z birokrati borita že dolgih 25 let.

Novi Mentor Kmetije: Nov začetek Matjaž Zupančič je s svojo ženo, Iračanko, poročen že 25 let. Živita v Sloveniji, kjer ima Najla tudi stalni naslov, v zakonu so se jima rodili štirje otroci, a vse to ni dovolj, da bi Najla zaživela kot državljanka Slovenije. Matjaž pravi, da se z birokrati borita že 25 let, največja težava pa je premoženjski cenzus in vrnitev iraškega državljanstva. "Glede na to, da smo šestčlanska družina, bi si moral izplačevati 1800 evrov neto plače, da bi imeli dovolj velik dohodek na družinske člana, kar je eden izmed pogojev za pridobitev državljanstva. Druga težava je, da bi morala vrniti državljanstvo, vendar v Iraku tega izpisa oziroma dokumenta ni mogoče dobiti," pravi Matjaž.

A s tem njegovih težav še ni konec. Ženi namreč tudi niso podaljšali iraškega potnega lista, ki ga sicer podaljšuje na Dunaju, saj tam pravijo, da je za to po novem pristojno veleposlaništvo v Berlinu, ki pa odgovornost prelaga na Dunaj. "Zato je žena zaprosila za začasni potni list in se odpravila v Stockholm, kjer naj bi to uredili brez težav. A zataknilo se je, ker veljavnega osebnega dokumenta, na podlagi katerega bi ji lahko izdali potni list, nima. Ima le osebno izkaznico za tujce. Obstaja sicer možnost, da v Bagdadu pooblasti odvetnika, ki ji uredi veljavno osebno izkaznico, na podlagi katere ji nato na Švedskem izdajo potni list, vendar to ni poceni," še pravi Matjaž, ki je že povsem obupal, da bi žena dobila Slovensko državljanstvo, zato razmišlja celo o selitvi na Švedsko:  "Trenutno sem jo dal v izvoz, saj so ji izdali začasni potni list in ima končno priložnost, da obišče vse sorodnike. Ne vem, kdaj se bo vrnila, saj sem ji rekel, da naj to izkoristi, jo pa že zelo pogrešam. Če bo videla, da so na Švedskem pogoji boljši, bo ostala, kar pomeni, da se bomo tja preselili tudi mi. To mi pri skoraj šestdesetih sicer ne diši najbolj, saj bi moral začeti posel iz nule in se naučiti tujega jezika."

Kaj na to pravi ministrstvo?

Na Ministrstvu za notranje zadeve konkretnih primerov ne komentirajo, so nam pa odgovorili na vprašanje, kako je mogoče, da nekdo, ki v Sloveniji živi že 25 let, je tukaj poročen in ima stalni naslov, ne more dobiti državljanstva in, ali je eden izmed pogojev tudi premoženjski cenzus ter vrnitev državljanstva?

"/.../ Osebi ni potrebno predložiti dokazila o prenehanju izvornega državljanstva, če se v postopku ugotovi, da izvorna država odpusta iz državljanstva ne daje, ali ga šteje za nelojano ravnanje ali izvorna država o vlogi za prenehanje državljanstva ne odloči v razumnem roku. /.../ Šteje se, da oseba izpolnjuje pogoj zagotovljenih sredstev za preživljanje, če ima vsaj dve leti pred vložitvijo prošnje zagotovljena sredstva najmanj v višini osnovnega minimalnega dohodka, določenega s predpisi o socialnem varstvu. Sredstva v višini osnovnega minimalnega dohodka mora imeti zagotovljena tudi za vsako osebo, ki jo mora preživljati," pravijo na Ministrstvu za notranje zadeve.

Seveda pa potrjujejo, da prihaja do izjem in v kakšnem primeru: "Vrhunski športniki ali druge osebe lahko v skladu z Zakonom o državljanstvu Republike Slovenije pridobijo državljanstvo Republike Slovenije pod olajšanimi pogoji, če je njihov sprejem v državnem interesu zaradi koristi na določenem družbenem področju. Državni interes za vsakega posameznika ugotavlja Vlada Republike Slovenije na podlagi predhodnega mnenja pristojnega resornega organa (izredna naturalizacija)."

V letu 2015 je bilo vloženih 1.982 vlog za sprejem v državljanstvo Republike Slovenije, 1.420 oseb pa je pridobilo državljanstvo Republike Slovenije. 

 

 
Komentarjev 7
  • Žurnalček 21:29 29.avgust 2016.

    Moja je čakala 10 let na dvojno državljanstvo . Imela stalno vse pogoje , še domov so prišli sosede vprašati , če se spodobno obnaša . Izpit iz slovenščine pa je naredila verjetno edina s čisto petico!

  • Žirafa 21:25 29.avgust 2016.

    Slovenija je v prvi vrsti gnila ravno zaradi takih, kot si ti.

  • ojla 20:05 29.avgust 2016.

    Kako to, če pa Bosanci na zelo lahki način predejo do državljanstva, doma pridobljeno premoženje se jim nič ne šteje in še koristijo pri nas socialne podpore, doklade itd.Za ene zelo lahko za druge težje, so dvojna merila , če ...prikaži več je poročena s Slovencem je res smešno.