Magazin
33 ogledov

Zaščitite jih pred vročino

kuža in muca Shutterstock
Da živali zaradi visokih temperatur ne bi imele pretiranih težav, jim je ob visokih temperaturah potrebno zagotoviti dodatno nego.

Na Veterinarski Upravi Republike Slovenije so pripravili nasvete, kako preprečiti nepotrebno trpljenje živali zaradi visokih temperatur:

  • Zagotovite jim zadostne količine vode. Redno preverjajte, ali imajo živali nemoten dostop do zadostne količine vode.
  • Zaščitite jih pred neposrednim soncem. Vsem živalim, ki so na prostem, morate zagotoviti senco! Ta je še posebej pomembna pri psih, ki so privezani, saj je pri njih omejena možnost umikanja z direktnega sonca. Pri prašičih, ki jih redijo v sistemih z izpustom ali v prostih rejah, lahko pride do sončnih opeklin, kar je prav tako treba preprečiti. Na zagotavljanje zaščite pred neposrednim soncem je treba misliti tudi pri organiziranju paše. Živali morajo imeti na pašniku dostop do vode in možnost umika v senco, bodisi naravno (drevesa) bodisi umetno (nadstrešek).
  • Zaščitite jih med prevozom. Med prevozom zagotovite ustrezno zračenje. Psi so še posebej občutljivi na visoke temperature, zato jih nikar ne prevažajte v avtomobilih, če jim ni zagotovljeno ustrezno zračenje.
  • Zagotovite jim ustrezno zračenje. Skrbnik živali mora poskrbeti za ustrezno zračenje, temperatura in kakovost zraka v hlevih z intenzivno rejo lahko v poletnih mesecih resno ogrožata zdravje in dobrobit živali.
  • Prva pomoč pri vročinskem udaru. Če žival doživi vročinski udar, jo morate nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in ohlajati z vodo, glavo naj ima dvignjeno. Ko žival ohladite, nemudoma poiščite najbližjo veterinarsko pomoč.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.