Magazin
53 ogledov

Zavarujte se pred nepredvidljivim

zdravnik reševanje Shutterstock
Turistična zavarovanja so namenjena predvsem temu, da se izognemo neposrednemu plačevanju v zdravstvu. Ekstremni športi, pretepi, lepotne operacije, vožnja brez dovoljenja niso razlog za povrnitev škode.

Obvezno zdravstveno zavarovanje v tujini krije določene zdravstvene storitve. Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki jo lahko brezplačno naročite prek spleta, ga lahko uveljavljate pri poškodbah ali boleznih v Evropski uniji, Švici, Islandiji, Liechtensteinu, na Norveškem in v Avstraliji.

Na Hrvaškem, v Makedoniji ter Bosni in Hercegovini brezplačno nujno medicinsko pomoč dobite v javnih zdravstvenih zavodih. V vseh drugih državah pa morate stroške zdravljenja in nujne medicinske pomoči kriti sami – Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije vam upravičene vrne ob vrnitvi domov.

Razlika do polne cene
Obvezno zdravstveno zavarovanje torej stroške nujnih zdravstvenih storitev krije le do zneska, ki ga v posamezni državi krije obvezno zdravstveno zavarovanje, turistično zavarovanje pa lahko primerjamo z dodatnim zdravstvenim zavarovanjem, saj po navadi krije razliko do polne cene zdravljenja.

Turistično zavarovanje prav tako krije stroške nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči pri zasebnikih oziroma zdravstvenih ustanovah, ki niso del javne zdravstvene mreže, kjer bi sicer morali plačati z gotovino. Omogoča tudi prevoz v bolnišnico, prevoz domov, nakup zdravil, nujne zobo-
zdravstvene storitve, kritje stroškov za spremstvo otrok, posreduje informacije svojcem, spreminja letalske vozovnice ... Skratka, s sklenitvijo turističnega zavarovanja se boste izognili neposrednemu plačevanju (dragih) zdrav-
stvenih storitev.

Ekstremisti brez povračil
Turistično zavarovanje, ki ga sklenete pri zavarovalnici, pa ne krije stroškov zdravljenja kroničnih bolezni, ki obstajajo že od prej, poškodb, ki nastanejo pri poskusu samomora ali naklepni poškodbi, zaradi uživanja alkohola ali drog, prekinitve nosečnosti, pregledov v nosečnosti in značilnih težav v nosečnosti, razen če gre za reševanje materinega ali otrokovega življenja. Prav tako ni krito zdravljenje poškodb, nastalih v pretepu (razen če je šlo za samoobrambo), pri vožnji motornega vozila brez vozniškega dovoljenja, shujševalnih ali lepotnih terapijah, sodelovanju na športnih in avto-moto tekmovanjih, ukvarjanju z ekstremnimi športi, kot so padalstvo, alpinizem, letenje z zmaji in jadralnimi letali, smučanje zunaj urejenih prog in potapljanje, ter ob vojnah in naravnih nesrečah.

zdravnik reševanje | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Popusti za družine

Če v tujino potujete večkrat na leto, je smiselno skleniti celoletno zavarovanje. Tako se boste izognili vedno novemu sklepanju zavarovanja, zavarovani pa boste tudi med nenačrtovanimi obiski tujine, ko se boste tja na primer odpravili po nakupih ali na enodnevni izlet.

Pri sklenitvi tega zavarovanja bodite pozorni na to, kakšno časovno obdobje službenega ali turističnega potovanja zavarovanje krije (nekatere zavarovalnice ne krijejo daljših potovanj). Prav tako se pozanimajte, ali zavarovanje velja le za eno leto ali pa se samodejno podaljšuje in kako ga je mogoče prekiniti. Zavarovanje lahko sklenete še dan pred odhodom v poslovalnici, uredite pa ga lahko tudi prek spletne strani (v tem primeru ga ne pozabite natisniti) ter celo prek mobilnika, ko ste že na poti.

Posebne ponudbe za Hrvaško
Tako pri krajšem kot celoletnem turističnem zavarovanju se lahko odločate za zavarovanje posameznika, skupine ali družine. Večina zavarovalnic ponuja družinske pakete – pri Vzajemni lahko recimo družine sklenejo ugodnejše zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco na Hrvaškem, pri Corisu pa so od sredine junija do konca septembra za vse družine, ki potujejo na Hrvaško ali v Črno goro, premije znižali za 20 odstotkov.

Kako ukrepati

Čim prej pokličite klicni center zavarovalnice
Če se na počitnicah pojavijo težave, zaradi katerih boste unovčili sklenjeno zavarovanje, o tem čim prej obvestite klicni center zavarovalnice. Ravnajte se po njihovih navodilih. Že med potovanjem, najpozneje pa v nekaj dneh po vrnitvi, zavarovalnici posredujte vse podatke, ki so potrebni za ugotavljanje vzroka, obsega in višine škode.

Priskrbite si kopijo policijskega zapisnika ali prijave
Če ste na počitnicah oškodovani zaradi kaznivega dejanja (kraje kreditne kartice), požara, eksplozije ali česa podobnega, morate o tem obvestiti lokalno policijo. Priskrbite si kopijo policijskega poročila ali prijave – zavarovalnica vam brez tega dokumenta ne bo mogla kriti škode.

Poiščite najboljši paket

Turistična zavarovanja pri nas ponujajo zavarovalnice Adriatic Slovenica, Generali, Grawe, Zavarovalnica Maribor, Tilia, Triglav, Vzajemna in Coris.

Pri izbiri turističnega zavarovanja primerjajte ponudbo, predvsem pa se osredotočite na vsebino paketa, ki naj pokrije morebitne nezgode glede na dejavnosti na vašem dopustu. Pri sklenitvi turističnega potovanja morate torej upoštevati, za kako dolgo in na katero območje potujete ter kakšne nevarnosti poleg poškodb in bolezni vas na potovanju lahko presenetijo. V nekaterih primerih (na primer ob bolezni ali poškodbi) se lahko zgodi, da boste morali potovanje prekiniti ali bivanje zunaj kraja stalnega bivališča podaljšati. Z zavarovanjem odpovedi in prekinitve ali prisilnega podaljšanja potovanja si lahko zagotovite povračilo stroškov, če vam jih turistična ali hotelska organizacija za to ne bi povrnila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.