Magazin
314 ogledov

Visoke provizije za dvig gotovine v tujini

plačilna kartica Shutterstock
Negotovinsko plačevanje s plačilnimi karticami v tujini ne pomeni dodatnih stroškov, pozorni pa bodite, če v tujini dvigujete gotovino.

S kartico visa na bančnem avtomatu lahko dvignete 200 evrov na dan; ne glede na to, ali boste dvignili 10, 20 ali 200 evrov, bo provizija znašala 12 evrov. Pri Mastercardu se provizije gibljejo med 3,5 in 5 odstotki, upoštevati pa je treba tudi vrednost dvignjene gotovine.

Lastniki kartice diners club boste za dvig gotovine na bankomatih plačali 12,52 evra provizije, za dvig nad 125,19 evra pa šest odstotkov od dvignjenega zneska. Na Hrvaškem lahko gotovino dvignete tudi na poštah; plačali boste šest odstotkov provizije od dvignjenega zneska, ki pa mora biti vsaj 40 evrov.
Najcenejši je dvig gotovine v tujini, če imate kartico maestro – na bankomatih znotraj Evropske unije (EU) provizija znaša 47 centov, zunaj EU pa en odstotek od dvignjenega zneska. Pri kartici maestro vam dvig obračunajo takoj, medtem ko se pri drugih karticah plača z zamikom; odvisno od z banko dogovorjenega datuma.

Komentarjev 1
  • Niko_K_ 15:31 25.april 2012.

    Buče! Za kartico Maestro se razlikuje od banke, do banke. Npr. pri nekaterih bankah ob dvigu v EU ne plačaš provizije, pa tudi drugje se razlikuje.